Actualitate

(Video) Situații limită. Turiști, blocați în noroi. Când vom avea Serviciu Salvamont la Buzău

Distracție, la un pas de tragedie. Este, din păcate, un scenariu care se tot repetă în ultimele zile, în Munții Buzăului, acolo unde mai mulți turiști, plecați în drumeție pe munte,  s-au rătăcit și au avut nevoie de ajutorul jandarmilor pentru a putea coborî în siguranță. Primele situații limită la care au fost solicitați salvatorii montani au fost cele din weekend, despre care sansanews.ro a scris aici, când un biciclist și un alt tânăr, plecat în drumeție, s-au rătăcit și au cerut ajutor la numărul unic de urgență 112. Cei doi turiști au fost salvați la timp, însă astfel de situații au continuat și la începutul acestei săptămâni.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi, în ultimele 24 de ore, la numărul unic de urgență, 112, au fost primite alte două apeluri de la turiști care au rămas cu mașinile blocate în noroi. De această dată este vorba despre patru adulți și un copil.

„Un apel prin S.N.U.A.U. 112 anunța ieri, în jurul orei 12:00, faptul că o familie a rămas cu mașina blocată în noroi pe drumul spre cunoscutul obiectiv turistic al Buzăului, Trovanții de la Bozioru.  În scurt timp, jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău au ajuns la locul indicat, reușind să scoată autoturismul din noroi, sfătuindu-i pe turiști să abordeze un traseu mai practicabil”, informează sublocotenent Alexandra Vasile, ofițer Informare și Relații Public IJJ Buzău.

O situație similară a fost înregistrată și în weekend, într-o pădure din Cozieni, de această la misiunea de salvare participând atât jandarmii montani cât și polițiști din cadrul IPJ Buzău. Detalii aici.

”Pentru a evita astfel de situații, vă recomandăm să verificați prognoza meteo înainte să plecați la drum, să vă asigurați că purtați echipament corespunzător și, dacă aveți posibilitatea, să aflați informații despre starea traseului pe care îl veți parcurge, mai ales dacă alegeți mașina ca mijloc de deplasare”, este recomandarea venită de la IJJ Buzău.

Serviciul Salvamont Buzău, încă în așteptare

Înființarea unui Serviciu Salvamont și la Buzău este deja o certitudine. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Județean, Serviciul Salvamont Buzău va avea baza la Pătârlagele, acolo unde a fost identificat un spațiu ce nu are nevoie de multe modificări. În total,vor fi 18 angajați, iar cei care vor să fie salvamontiști trebuie să urmeze cursuri de specialitate. Deși aceste etape au fost parcurse, există problema finanțării. Dotarea Serviciului Salvamont costă 400.000 de euro! Adică o sumă pe care Consiliul Județean încearcă să o acopere astfel încât Buzăul să poată avea salvamontiști până la finalul anului.

”În prezent, autoritatea publică județeană a finalizat proiectul de hotărâre de consiliu județean pentru înființarea serviciului, aprobarea regulamentului de organizare și funcționare, aprobarea organigramei și statului de funcții, proiect ce urmează a fi supus plenului consiliului județean pentru aprobare, în funcție de posibilitatea identificării de surse bugetare care să susțină bugetul serviciului, în special din punct de vedere al dotărilor minime obligatorii conform legii, dotări care se ridică la o sumă estimată la 400.000 euro, cu TVA”, informează Consiliul Județean.

Până atunci, misiunile de salvare sunt desfășurate de jandarmii buzoieni.