Actualitate

Riscul de manipulare digitală și cum ne pregătim să-i facem față. Senatorul PNL Vlad Pufu: ”Se impune cu adevărat o salubrizare a rețelelor sociale”

Un proiect de lege ce aduce reglementări importante pentru combaterea informațiilor false propagate în spațiul public a fost adoptat ieri în Senatul României, cu majoritate de voturi. Într-o intervenție în ședința de plen, senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu a arătat că proiectul reprezintă doar un prim-pas în combaterea Deep Fake. Actul normativ definește acest concept și stabilește reglementări privind realizarea, stocarea și distribuirea de imagini falsificate.

”Noi trebuie să clarificăm ce înseamnă fake news. Nu e neapărat o știre falsă, ci propagarea cu bună știință a unei știri false, care poate aduce atingere, calomnia, denatura anumite evenimente. S-a întâmplat în 2016-2017 când era vorba doar despre textul scris. Astăzi se adaugă imaginea și sunetul. Iar în contextul inteligenței artificiale, fenomenul devine de-a dreptul periculos. Echivalează cu ceea ce a fost invenția bombei nucleare în zona ciberneticii. Și trebuie să realizăm acest lucru. La nivelul Comisiei Europene se lucrează și deja avem o lege votată pe 14 iunie, legea inteligenței artificiale, pe care, cu siguranță, va trebui să o armonizăm și noi. Consider că acesta este un prim pas față de ceea ce ne așteptăm să fie anul viitor. Și dacă  dorim cu adevărat o salubrizare a rețelelor sociale și a spune un adevăr, după părerea mea, trebuie să eliminăm cât putem de mult acești troli. Și se poate face asta, cu alocarea unui singur CNP pe un singur utilizator. Trebuie să existe voință politică și vom ajunge și la acea pacificare socială despre care tot vorbim și pe care nu reușim s-o atingem, dacă reușim să clarificăm aceste lucruri!” a declarat, în plenul Senatului, parlamentarul buzoian.

Proiectul vine în contextul dezvoltării accelerate a inteligenței artificiale și avântului tehnologic, care a făcut ca fake news-ul să treacă la un alt nivel, ce include video și audio.

„Având în vedere dezvoltarea accelerată a inteligenţei artificiale, a tehnicilor de creare a realităţii virtuale, precum şi avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învăţare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară şi importantă intervenţia legiuitorului pentru limitarea efectelor maliţioase ale conţinutului în imagini, în înregistrări audio şi video. Specialiştii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos şi are un impact mult mai puternic decât ştirile false cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media respectiv text, fotografie, video, audio. Imaginile, înregistrările audio şi video de tip Deepfake (Fals Sever) pot cauza prejudicii enorme în ceea ce priveşte imaginea, reputaţia sau demnitatea unei persoane, cât şi asupra unor organizaţii publice, private sau chiar instituţii ale statului. Realizarea şi distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake (Fals Sever) pot prejudicia, în funcţie de conţinutul lor şi de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate naţională a României, pot să erodeze încrederea în instituţii ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, arată inițiatorii proiectului în expunerea de motive.

Actul normativ arată că, în cazul în care astfel de imagini sunt distribuite pe internet ori difuzate în mass-media, se instituie obligația ca respectivul material să fie însoțit de o mențiune vizibilă. Proiectul adoptat ieri în Senat urmează să fie supus dezbaterii Camerei Deputaților, for decizional.