Actualitate

(VIDEO) Studiul care arată că plasticul acaparează apele, încet, dar sigur

Un proiect pilot derulat de specialiștii Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița arată că 90% din poluanții din râul Buzău și Acumularea Siriu sunt din plastic, fie că e vorba de PET-uri, pungi sau obiecte de unică folosință, ca tacâmuri sau pahare. Iar în final, toate acestea ajung în Marea Neagră, pe care o poluează cu aceleași tipuri de materiale. Proiectul s-a derulat pe parcursul a 3 ani și a ajuns acum la final, iar concluziile specialiștilor vor fi publicate în reviste științifice internaționale.

Chiar dacă plasticul este un poluant de dată recentă, s-a dovedit că are un impact major, atât asupra sănătății, cât și mediului, fiind unul de lungă durată.

“Ne-am îndreptat atenția către un poluant recent dar pare a fi de lungă durată, un poluant cu impact major asupra mediului şi sănătății umane, vorbesc despre plastic. Pentru a vedea originea microplasticului, în cadrul proiectului am avut o investigare a macroplasticului. În urma acestui studiu s-a constatat că 90% din deșeuri au fost din plastic, 68 % reprezintă deșeuri tip PET şi deșeuri din tacâmuri şi veselă, fragmente din diferite obiecte din plastic. 60% sunt obiecte de unică folosinţă. Apoi am trecut la studiul microplasticului, primul studiu realizat din ţară pe ape interioare şi pe un lac de acumulare. Microplasticul reprezintă un fragment mai mic de 5 mm. Obiectivul principal al proiectului a fost să investigăm poluanții care ajung în Marea Neagră dar şi reducerea lor, motiv pentru care am și achiziționat prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor plutitoare din cadrul Apelor Române”, a spus Oana Ristea, biolog la ABA Buzău.

Microparticulele identificate în urma analizării mai multor probe de apă, dar și de sediment, au arătat că majoritatea provin din PET-uri, tacâmuri de unică folosință și pungi, dar o frecvență crescută s-a înregistrat și la un polimer folosit în principal în industria auto.

Plasticul este extrem de nociv pentru sănătate, iar efectele în cazul inhalării sau ingerării microparticulelor se văd în timp. Plasticul poate afecta sistemul imunitar, funcționarea ficatului și rinichilor, poate fi un factor declanșator pentru mai multe tipuri de cancer, dar poate avea un impact negativ și în privința funcționării sistemelor nervos, endocrin și reproducător, în acest din urmă caz cauzând infertilitate.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian