Actualitate

(Video) Testarea legumelor în piețe, respinsă de majoritatea PSD din Consiliul Local

O nouă încercare de a introduce testarea legumelor în piețele din municipiul Buzău, inițiativă lansată de senatorul Vlad Pufu, în urmă cu aproape un an, în contextul scandalului roșiilor stropite cu pesticide de la Glodeanu Sărat, a fost din nou blocată.

De această dată, demersul testării legumelor a fost făcut consilierii PNL , printr-un amendament adus proiectului de buget al municipiului Buzău pentru anul 2024. Concret, aleșii PNL au cerut ca în buget să fie cuprinsă suma de 30.000 de euro pentru finanțarea acestor testări la legumele și fructele vândute în piețele din municipiu. Din păcate, propunerea Opoziției a fost respinsă de majoritatea PSD, mai exact de toți cei 12 consilieri locali prezenți la ședința de luni, 5 februarie.

Cu toate acestea, înaintea votului Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului,  a subliniat faptul că ”această discuție este inutilă” și nu vede ” de ce banii buzoienilor trebuie cheltuiți pentru a dubla o activitate” a altor instituții.

Discuțiile au continuat, consilierii din Opoziție, respectiv Irinel Cârstea și Silviu Roșioru, au adus noi argumente prin care să dovedească importanța acestor testări însă, în final, amendamentul a fost respins.  

Blocarea testărilor vine la doar câteva zile de la anunțul procurorilor buzoieni potrivit căruia patru legumicultori din Glodeanu Sărat au fost trimiși în judecată pentru că ar fi folosit substanțe neomologate în România. Detalii aici.

Pe de altă parte, votul consilierilor PSD a fost ”taxat” imediat de senatorul Vlad Pufu, inițiatorul ideii testării legumelor și fructelor în piețe, care printr-o postare pe Facebook a subliniat faptul că sunt bani ”pentru Aquapark, folosit doar 3 luni (!) pe an, și alte milioane aruncate pe pavele de baie în Piața Dacia” dar ”Primăria Buzău nu are 30.000 de euro pentru testarea eșantionată a legumelor și fructelor în piețele buzoiene”.

”Astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local Buzău, consilierii noștri au depus mai multe amendamente la proiectul bugetului municipiului din acest an. Este obligatoriu ca acestea să fie votate de majoritatea absolută a primarului din Consiliul Local! Nu pentru că sunt amendamentele noastre, ci întrucât ar rezolva o serie de probleme din comunitate”.