Actualitate Agricultura acum

(Video) Tinerii, încurajați să investească în agricultură. Ce bani primesc fermierii cu vârstă până în 40 de ani

”Viitorul nu se construiește așteptând, el se construiește lucrând zi de zi!” A spus-o Petre Daea, ministrul Agriculturii, când a prezentat, la Buzău, Planul Național Strategic. Oficialul a vrut să sublinieze oportunitățile pe care le are un tânăr fermier să se dezvolte în România acum, după ce Planul Național Strategic îi dă posibilitatea de a beneficia și de mai mulți bani de la stat.

De altfel, în ultimii ani, România a reușit să crească numărul tinerilor care au ales să investească în agricultură.

Planul Național Strategic vine cu un ajutor în plus pentru tinerii sub 40 de ani. Mai exact, pe lângă cuantumul pe suprafață, care din 2023 este de 96,47 euro la hectar, tânărul fermier mai primește 46 de euro la fiecare hectar.

În total, pentru acest sprijin complementar sunt puse la bătaie în Planul Național Strategic 67,20 milioane de euro. De asemenea, în pilonul 2 sunt măsuri dedicate tinerilor fermieri cu un buget total de 420 milioane de euro, dintre care pentru investiții 169 milioane de euro și instare 250 milioane de euro.

Specialiștii din agricultura buzoiană sunt de părere că toate aceste sume îi vor încuraja pe tineri să se îndrepte către agricultură. La Buzău, în general cei care rămân în acest domeniu sunt tinerii din familiile care au deja tradiție în agricultură.