Actualitate SĂNĂTATE

(VIDEO) Tot mai mulți copii, diagnosticați cu anemie severă. AICI lista alimentelor bogate în fier!

foto: paloare vs. culoare normală

A crescut numărul cazurilor de anemie severă în Buzău. Este ceea ce au constatat medicii pediatri, care în ultimii 2 ani au tratat mai mulți copii cu acest diagnostic comparativ cu anii anteriori.

Anemia e frecventă mai ales la copiii mici. Jumătate dintre sugari au, de regulă, deficit de fier. Tocmai de aceea, afecțiunea nu trebuie ignorată de părinți, pentru că, în cazul anemiei severe, se poate ajunge la necesitatea unor transfuzii de sânge, după cum spune dr. Gina Anica, medic-șef al secției de pediatrie a Spitalului Județean Buzău.

Tocmai de aceea, părinții trebuie să fie atenți la simptome. Paloarea este prima care trebuie să le dea de gândit, iar vizita la medic nu trebuie amânată. Anemia are trei faze, iar în primele două acesta este simptomul ce trebuie să dea alarma.

O alimentație corespunzătoare, bogată în proteine și alimente cu un conținut ridicat de fier este primul pas pentru evitarea apariției acestei afecțiuni întâlnită atât de frecvent în rândul copiilor. Alimentele trebuie să țină cont de vârsta copilului și de etapa de dezvoltare. În cazul sugarilor, de pildă, mama este cea care trebuie să fie sănătoasă și să nu aibă carențe de fier.

„În primul rând, este important,  în perioada  nou-născut -sugar, alimentația naturală, cu specificarea că mama trebuie să se alimenteze corect și să-și verifice dacă este anemică sau nu. Dacă bebelușul este alimentat artificial, atunci trebuie să fie alimentat cu preparate din lapte îmbogățite cu fier, sub nicio formă nu dăm lapte de vacă sub vârsta de 1 an. Din ce în ce mai mulți părinți administrează lapte de vacă simplu, sub vârsta de 1 an, ceea ce a dus, din practică, la aceste anemii la sugarii sub 1 an. De asemenea, începerea corectă a diversificării, se consideră că un nou-născut la termen care este alimentat natural are un necesar suficient de fier până la vârsta de 5-6 luni, când se începe corect diversificarea. În cazul unui prematur, de exemplu, depozitele lui de fier se epuizează undeva la două-trei luni și atunci el ar avea nevoie de fier. În ceea ce privește diversificarea cu alimente corecte, nu trebuie să se facă exces de făinoase, dacă se administrează cereale, acestea trebuie să fie îmbogățite cu fier, să se axeze pe proteine, pe legumele verzi, carne (ficat, gălbenuș de ou), acestea sunt foarte importante în alimentație în ceea ce privește  prevenția anemiei. De asemenea, fructele, citricele aduc un aport de vitamina C care ajută la absorbția mai bună a fierului, este foarte important, sigur și pe parcurs, la copiii mai mari alimentația, la domnișoare, aici avem o altă categorie. Anemia frecvent afectează sugarii, copiii mici și adolescentele care au menometroragii”, spune medicul pediatru buzoian.

Mai multe detalii despre această afecțiune și sfaturi de la medicul specialist găsiți AICI.