Actualitate

Vin zile caniculare! Cum să ne ferim de arșiță. Sfaturile specialiștilor

De astăzi, canicula va cuprinde mare parte din țară, inclusiv județul Buzău. Un val african de căldură va urca mercurul din termometre până la 37-38 de grade Celsius, spre finalul săptămânii. Meteorologii nu exclud emiterea unor coduri de caniculă, în funcție de evoluția vremii în diferitele zone ale țării.

Deja arșița se resimte din plin în zona de câmpie a Buzăului. Marți, la ora 12:00, în municipiul Buzău se înregistrau deja 33 de grade, la umbră. O vreme foarte caldă, ndar va fi și mai rău în perioada următoare. Canicula va persista chiar și săptămâna viitoare. Vor fi zile la rând în care temperaturile extrem de ridicate se vor menține, ceea ce va face ca aerul să devină irespirabil.

În aceste condiții, specialiștii în sănătate publică vin cu sfaturi pentru populație, pentru a se feri de arșiță. În primul rând, trebuie evitate ieșirile pe stradă în intervalele cu temperaturi crescute, respectiv 11,00-18,00.

“Este recomandat consumul zilnic de lichide între 1,5 și 2 l fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 min. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool, inclusive bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr, sucuri răcoritoare carbogazoase. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă”, precizează Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

Copiii, vârsnicii și persoanele cu dizabilități sunt mai expuși efectelor caniculei, așa că lor trebuie să li se acorde mai multă atenție și să fie ajutați să se hidrateze la timp, dar și să se păzească de expunerea la soare. Sunt de evitat și activitățile sportive sau grădinăritul, iar cei care ies din casă în orele caniculare trebuie să poarte haine adecvate și să se protejeze cu pălării de soare și crème.

Este bine de știut că arșița vine la pachet cu o serie de afecțiuni. Este necesar să respectăm anumite reguli pentru a evita îmbolnăvirea.


Etichete