Actualitate

Este incredibil! Firma responsabilă de incendiul de aseară, amendată recent pentru un eveniment tras la indigo!

Incendiul devastator care a cuprins 5 hale cu materiale plastice s-a înregistrat la o societate care a mai avut astfel de probleme. Recent, la începutul lunii mai, la un punct de lucru al aceleiași firme s-a produs un alt incendiu puternic, în urma căruia au ars zeci de tone de deșeuri. Detalii despre incendiul din luna mai, AICI.

Mai mult, atunci, comisarii Gărzii de Mediu au amendat societatea cu 15.000 de lei și au dispus măsuri pentru evitarea unui incident asemănător. Însă, în ciuda sancțiuinilor și măsurilor dispuse, scenariul s-a repetat. Aseară, deșeurile s-au aprins din nou, generând un incendiu puternic care nu a fost lichidat nici după 15 ore.

„Societatea nu are sediul în Buzău, are două puncte de lucru: unul pe Calea Industriei la numărul 5, în județul Buzău și este vorba de societatea Bencomp SRL.La acest punct de lucru s-a mai produs un incendiu în data de 9 mai, în 2022, atunci când a ars o mare cantitate de deșeu de rumeguș și alte tipuri de deșeuri vegetale din agricultură. Societatea, la acest punct de lucru – Aleea Industriilor, numărul 5, din municipiul Buzău – deține autorizație de mediu și, pe acest amplasament, se produc profile compozite din deșeuri din lemn și mase plastice. Pot să spun că materialele folosite sunt deșeuri de mase plastice, deșeuri vegetale din agricultură, deșeuri de lemn: rumeguș, furnir și alte resturi lemnoase și diverși aditivi pentru că, la acel moment într-adevăr s-a produs o poluare, a fost aplicată o sancțiune pe legea aerului, Legea 104/2011, o amendă în valoare de 15.000 de lei și luarea tuturor măsurilor astfel încât să nu se mai producă astfel de fenomene. Dincoace, într-un spațiu închiriat s-a produs aseară evenimentul, unde se desfășura activitatea doar de depozitare, din declarațiile reprezentanților societății”,a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim.

Nici până la acest moment, comisarii de mediu nu au reușit să ajungă în zona în care s-a produs incendiul de seara trecută, pentru că pompierii încă intervin pentru lichidarea tuturor focarelor. Măsurătorile care vor fi realizate vor arăta ce impact a avut fumul gros degajat în urma incendiului asupra mediului.

“Din păcate, până la această oră nu putem intra pe amplasament pentru că nu avem raportul final de la ISU Buzău. După stingerea în totalitate a incendiului și atunci când vom putea pătrunde în amplasamentul în care s-a produs incendiul de aseară, atunci vom putea să aducem la cunoștință societății civile mai multe date, adică dacă dețineau autorizație de mediu, dacă funcționau cu activitatea despre care au spus, doar de depozitare, dacă materialele erau depozitate în locuri corespunzătoare și nu în afara acestor hale de depozitare. Asta vedem pe urmă, în momentul în care ni se va putea permite. Poluarea este definită ca fiind modificarea indicatorilor de calitate ai aerului și, așa cum s-a văzut aseară, pentru că era un fum foarte negru, există o modificare a indicatorilor de calitate ai aerului. Mai mult decât atât, aseară a fost solicitată intervenția laboratorlui APM Prahova, care a fost montat pentru eventualele înregistrări cu depășirile care s-au produs ca urmare a incendiului.”

A fost sau nu poluare? Ce spune Garda de Mediu Buzău

Imediat după lichidarea incendiului, specialiștii trebuie să stabilească în primul rând dacă aerul respirat de buzoieni a fost poluat de norul de fum gros care a ajuns în tot municipiul și în ce măsură. Un alt aspect care trebuie lămurit este dacă o societate cu un astfel de obiect de activitatea poate funcționa într-o astfel de zonă, foarte aproape de locuințe.

“Vom merge pe Legea atmosferei, într-adevăr, și vom verifica ce normă este clară, care normă este încărcată și vom dispune și măsuri de intrare în legalitate, cât și de luare a tuturor măsurilor de prevenție pentru că, așa cum știm, depozitul era amplasat pe strada Aurel Vlaicu, la numărul 6, în apropiere de zona locuită, în cartierul Mihai Viteazu. Acolo era o zonă industrială. Într-adevăr, casele au înaintat sau erau alte norme la acele date. Instituția Gărzii Naționale de Mediu nu este în măsură să spună dacă se pot desfășura sau nu astfel de activități, ci Agenția pentru Protecția Mediului, cu distanțele referitoare la zona de locuit, și inclusiv Direcția de Sănătate Publică pe Ordinul 119/2014.”