Actualitate

VINURILE DE PIETROASELE, PROMOVATE DUPĂ REȚETA SPANIOLILOR. Parteneriat cu Regiunea Rioja pentru dezvoltarea podgoriilor buzoiene

foto Statiunea de Cercetare Pietroasa

Zona viticolă de la Pietroasele, renumită pentru vinurile de calitate, dar și pentru istoria locurilor, ar putea fi dezvoltată astfel încât să devină o destinație viniviticolă care să atragă turiști din întreaga lume. Un prim pas a fost făcut odată cu încheierea unui parteneriat între Camera de Comerț Buzău și instituția similară din regiunea spaniolă Rioja, o regiune viticolă cunoscută în toată lumea.

Prezent în emisiunea Focus News de la Focus Tv, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a dezvăluit că a fost încheiat un parteneriat între camerele de comerț din Buzău și Rioja, cu are un singur scop: dezvoltarea zonei Pietroasele și promovarea potențialului acesteia peste granițe. Practic, este vorba despre o înfrățire care presupune o serie de activități, de la schimb de experiență, până la proiecte comune, care să aibă ca rezultat dezvoltarea zonei viticole din Buzău, o zonă care până acum a rămas într-un oarecare con de umbră, fără a fi pusă în valoare, în ciuda potențialului imens.

“Avem zona viticolă Pietroasele. Am primit scrisori de intenție de la niște comunități din Spania să putem intra într-un parteneriat cu una dintre cele mai mari stațiuni de cercetare a vinului și viței de vie din Spania și Portugalia pentru a putea dezvolta zona. Vorbim, în primul rând, de schimb de experiență, de îmbunătățirea soiurilor viței de viei, de proiecte de îmbunătățire a cramelor, și, de ce nu, de proiecte pentru promovarea zonei. Noi am făcut Drumul Vinului, sunt câteva crame, dar ele nu sunt integrate undeva. Și atunci, dacă zona Drumului  Vinului intră într -un circuit cunoscut, se pot face locuri de cazare, vine turistul și se cazează, dar trebuie să lucrăm la acest lucru. Și în acest sens, primul lucru pe care vreau să-l fac, și am și început prin Camera de Comerț, este să stabilim o întâlnire între cei din Spania și cei de la Stațiunea de Cercetare Pietroasele, și, în funcție de ceea ce hotărăsc, să putem să facem primii pași înainte. Primul lucru pe care l-am făcut: am făcut o înfrățire, o asociere, între Camera de Comerț din Buzău și cea din Rioja. Am mai primit dintr- o zonă de lângă Porto, aceeași poveste. Noi am corespondat, acum ne împiedică puțin pandemia, dar mergem înainte.”

Drumul Vinului străbate podgoria Dealu Mare, pe teritoriul administrativ al județului Buzău, fără a fi într-o conexiune cu șoseaua similară din Prahova și fără să fi intrat într-un program de promovare de când a fost modernizat. Proiectul a fost finalizat în 2011. Pe o lungime de peste 60 de kilometri șoseaua străbate principalele comune din zona de deal, cele mai multe având suprafețe importante cultivate cu viță de vie și găzduind crame anexate domeniilor viticole aflate în proprietate privată.