Actualitate

VLAD MIRCEA PUFU, CANDIDAT PNL LA SENATUL ROMÂNIEI: “PROIECTUL BĂNCII DE GENE TREBUIE SĂ CONTINUE LA BUZĂU”

Proiectul Băncii de Gene de la Buzău, un proiect inițiat de cercetătorul Costel Vânătoru și blocat de o bună perioadă de timp, trebuie să meargă mai departe. Pentru asta, Vlad Pufu, președintele interimar al organizației municipale PNL Buzău și candidat PNL la Senat, a trecut pe lista priorităților sale susținerea și deblocarea acestui proiect de o importanță majoră pentru Buzău și pentru întreaga țară. După ce ani la rând a susținut și a promovat acest proiect extrem de important pentru agricultura românească în calitate de jurnalist, acum Vlad Pufu merge mai departe și luptă pentru deblocarea acestuia în calitate de candidat al PNL la Senat.

“Ne-am bătut pentru el cât am putut, la nivel mediatic, am promovat, am explicat ce înseamnă pentru Buzău acest proiect, am dat detalii despre ce plusvaloare ar putea aduce Buzăului și e normal ca acum, dacă voi deveni parlamentar, să preiau și să-mi mențin ceea ce am susținut în trecut. Eu sunt convins că acest proiect este foarte benefic pentru Buzău. Mi-l asum și foarte mulți au fost surprinși dar noi trebuie să încercăm să degrevăm politicul de tot ceea ce este bun pentru Buzău. Acest proiect este benefic pentru Buzău. Va crea în jurul său fermieri independenți de importuri, ne va crea nouă o independență alimentară, vom conserva și vom patenta acele soiuri buzoiene pe care astăzi le avem și nu știm să le promovăm în plan național ci și în plan exterior pentru că trebuie să începem să spunem că putem și să începem să avem încredere în noi, să ieșim cu brandurile.”

Vlad Pufu a explicat și de ce a decis să preia pe agenda sa acest proiect.

“Este un proiect pentru cetățeni. De aceea l-am preluat și mă voi bate ca această Bancă de Gene să reușească să se deblocheze la Buzău. Este blocată din cauza mai multor factori: nu a fost foarte bine explicat proiectul la București, a fost catalogat ca fiind politic, al PSD-ului. Venim acum, printr-un mandat de parlamentar PNL, să-l susținem, pentru că este un proiect pentru buzoieni. Mi-am luat angajamentul că îl voi duce mai departe, iar acesta este unul realizabil și sunt convins că pentru fermierii buzoieni este foarte bun și va ajuta agricultura.”

Despre proiectul Băncii de Gene și ce înseamnă el pentru agricultură a vorbit și cercetătorul Costel Vînătoru, inițiatorul proiectului. “Semințele buzoiene au valoarea greutății lor în aur”

“Va fi o carte de vizită științifică a României, nu doar a Buzăului. Banca acreditată internațional, așa cum ne-am propus, va pune România pe harta științifică a lumii. Price instituție de cercetare, Universitate, va avea cunoștință despre existența Băncii de la Buzău, acolo trebuie să ajungem.

Cercetătorul Costel Vînătoru

Banca de Gene îi va ajuta pe fermierii din Buzău și din restul țării, care în prezent sunt nevoiți să importe semințe de legume. Bogățiile Buzăului trebuie conservate iar Banca de Gene va ajuta la acest lucru, a arătat Vlad Pufu, candidat PNL la Senat.

Pe de altă parte, Vlad Pufu are o vastă experiență în ceea ce privește susținerea unor proiecte buzoiene în domeniul branduirii produselor alimentare autohtone.  Timp de aproape 10 ani, antreprenorul media a organizat la Buzău Festivalul Cârnaților de Pleșcoi, un eveniment care a avut ca rezultat recunoașterea la nivel european a renumiților cârnați.

“N-am luat acest proiect din zbor, hai să- l iau, să mă lipesc de imaginea unui proiect. Noi am făcut cu forțele noastre tot ce am putut în ajutorul brandului cârnaților de Pleșcoi. Am ținut, când nimeni nu discuta despre ei, Festivalul Cârnaților de Pleșcoi. Apoi, o asociație a venit din urmă, a înregistrat acel brand și a preluat ceea ce noi am promovat cu rezonanță națională. Despre asta este vorba și în legumicultură. Prin Banca de Gene vom amprenta local și ni le vom asuma ca branduri locale și le vom putea vinde. Pe lanțul alimentar, toate beneficiile vor reveni Buzăului. De roșia, ceapa, varza de Buzău, știe toată țara. Dar nu sunt patentate. Banca de gene asta va face, va patenta. Toată lumea va câștiga.

În direct la Focus TV, Vlad Pufu a arătat că Banca de Gene, menită să ducă la salvarea și păstrarea soiurilor autohtone, a ajuns într-un impas din cauza unei prezentări deficitare a proiectului în ansamblu și a importanței acestuia.

“Este nevoie de parlamentari puternici pentru a ajuta comunitatea iar eu voi lupta pentru Banca de Gene”, a declarat Vlad Pufu.

“S-a blocat dintr-o lipsă de comunicare. A fost interpretat ca un proiect al PSD și punct. Toate victimele din spate au rămas pe dinafară. Dar dacă parlamentarii de Buzău ar fi mers din ușă în ușă la ministru să explice ce înseamnă pentru comunitatea locală, nu s-ar fi întâmplat acest blocaj. Eu știu orgoliile care sunt, dar dacă ai capacitatea de a comunica și de a te strecura și de a-ţi crea o albie printre orgolii, e altceva. Este foarte important modul cum tu, ca politician, deservești comunitatea.”

Deși există o Hotărâre de Guvern de înființare a Băncii de Gene la Buzău dar și un sediu pentru aceasta, proiectul s-a împotmolit. Au fost blocate angajările iar de atunci, în ciuda discuțiilor și încercărilor cercetătorului Costel Vânătoru și autorităților locale, nimic nu s-a mai putut face pentru concretizarea proiectului.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Întâmplător, acest proiect, Banca de Resurse Genetice Vegetale despre care vorbește dl Pufu, candidat la funcția de senator pe lista PNL BUZĂU va putea, posibil să-l pună în practică. Pentru corecta informare a cititorului, acest proiect a fost blocat de Guvernul PNL prin intervenția rapidă și brutală a MADR (Ministerul Agriculturii și Distrugerii Rurale) P. S. Succes sincer în acest demers! Atenție mare la “buna” credință a ASAS!