Actualitate

Vreme de iarnă, în Buzău: precipitații abundente și vânt foarte puternic. Primii fulgi de nea, așteptați și în municipiu

Sursa IGSU

Iarna dă semne, weekend-ul acesta, că este foarte aproape. Ziua de sâmbătă, cel puțin, va fi una cu vreme rea în tot județul. Vântul se va înteți iar precipitațiile vor cădea peste tot. La munte va fi iarnă în bună regulă, cu ninsori și vânt foarte puternic.

Coborând spre câmpie, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie. Însă, spre seară, când temperaturile vor scădea serios, fiind așteptate valori negative pe timpul nopții, ar putea cădea primii fulgi de nea și în zonele mai joase ale județului.

„Ziua de sâmbătă va debuta cu înnorări și precipitații, la început sub formă de ploaie iar treptat acestea se vor transforma în zonele de deal și de munte în lapoviță și ninsoare. La altitudini mari vor fi ninsori asociate cu intensificări puternice ale vântului, la rafală de 80-110 km/h. În zona joasă a județului Buzău vor fi intensificări ale vântului cu viteze ceva mai mici, de 85-90 km/h. Și aici vor fi precipitații. Ziua va ploua, dar în seara zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică vor fi, pe arii restrânse, precipitații mixte și ninsori în zonele mai joase ale județului”, a declarat, pentru șansanews.ro, meteorologul de serviciu de la ANM, Iris Răducanu.

Pe lângă vântul puternic și precipitații, și temperaturile vor scădea. Se va face foarte frig, noaptea fiind înregistrate valori cu minus.

“Ne așteptăm la temperaturi maxime în jurul a 7-8 grade în zona joasă, iar în zonele submontane 2- 3 grade. Noaptea ne așteptăm la temperaturi minime de minus 2- minus 3 grade în zonele de deal și munte, iar în rest până la 2- 3 grade cu plus.”

De altfel, meteorologii au emis cod portocaliu de vânt puternic și precipitații mixte și abundente pentru județul Buzău și alte județe, de sâmbătă, de la ora 16:00 până duminică la ora 10:00.

” În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85…90 km/h, iar local cantitățile de precipitații vor depăși 40…60 l/mp. Vor fi precipitații mixte și, din a doua parte a nopții, vor predomina ninsorile viscolite. În bazinul vestic al Mării Negre vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 km/h.”

Episodul de vreme rea nu va fi de durată. Duminică vremea se va mai îndrepta. Precipitațiile se opresc, însă vântul va continua să bată cu viteze de 80 km/h, județul Buzău fiind sub avertizare cod galben de vânt duminică, până la ora 18:00.

Ținând cont de prognoza meteorologilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu o serie de recomandări pentru a evita situațiile neplăcute.

RECOMANDĂRI

  • Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.