Actualitate Agricultura acum

Vreme rece în martie. Bruma și înghețul ne lasă fără fructe

De ce le era frică, nu au scăpat! Vorbim despre proprietarii de livezi din județul Buzău, care, după o lună februarie extrem de caldă, în care pomii fructiferi au început să înflorească, s-au trezit peste noapte cu temperaturi negative, cele mai periculoase pentru pomi.

În județul Buzău, temperaturile au scăzut astăzi sub limita de îngheț nu doar la munte, ci și în zona de câmpie. În municipiul Buzău, minima a fost de -0,7 grade Celsius, iar la munte, la Bisoca, s-au înregistrate -3 grade Celsius. Asta după ce ieri a și nins. Cu alte cuvinte, o vreme capricioasă care va diminua semnificativ producția de fructe, cel puțin de piersici și caise.

„Vremea asta ne strică planurile. Caișii sunt terminați, și anul trecut la fel s-a întâmplat. Schimbările de temperaturiduc la căderea florilor. Dacă va fi în continuare frig, recolta va fi compromisă în totalitate, mă refer la caiși și piersici.”


Marian Tudor, proprietar fermă pomicolă Vernești

Nu doar caișii, ci și alți pomi fructiferi ar putea fi afectați de frigul de zilele acestea.

“Au fost zero grade azi noapte în zona noastră, așa că acum trebuie să așteptăm o zi, două, să vedem dacă pică din flori. Dacă se ajunge la -2 sau -3 grade, ne luăm adio de la migdale. De 4 ani am prins îngheț în fiecare primăvară și nu am avut fructe. Practic, anul trecut, am avut din câteva tone 3 migdale.”


Dănuț Panait, proprietar livadă migdali P. Câlnău

Ceva mai norocoși sunt agricultorii care își lucrează pământul. Rapița, cea mai firavă plantă dintre culturile de toamnă, a trecut cu bine de acest episod de vreme rea. Însă, lucrurile se vor schimba dacă vor fi perioade mai lungi cu temperaturi negative.

“Dimineață a fost o temperatură de -1 grad, dar având în vedere că rapița nu este prea avansată în cultură, nu cred că vor fi pagube.”

Valeriu Alecu, fermier Buzău

Din fericire, meteorologii vin cu vești bune. Vremea începe să se încălzească ușor în zilele următoare.

“Pentru următoarele zile sunt vești bune. Vremea încpee să se încălzească de la o zi la alta. Joi va mai fi destul de rece, cu temperaturi maxime de 8-10 grade, cu precipitații sub formă de ploaie și trecător lapoviță, dar în weekend contăm pe o vreme în general frumoasă, temperaturi care ating 17-18 grade. Dimineața vor mai fi, însă, temperaturi scăzute.”

Mihai Huștiu, meteorolog ANM