Actualitate Agricultura acum

”Vremea ține cu agronomul”! După un an extrem de secetos, fermierii au speranța unor producții mari în 2021

Meteorologii au anunțat zile ploioase în toată țara, iar la Buzău a început să plouă încă de aseară. Deși cantitățile de apă căzute până acum nu sunt mari, agronomii spun că orice picătură de apă este binevenită și le dă speranța că 2021 le poate aduce producții mai mari astfel încât să-și poată recupera din pierderile provocate de seceta de anul trecut.

Plouă mărunt de câteva ore, iar măsurătorile fermierilor arată că nu s-au înregistrat cantități mari de precipitații. De exemplu, în zona Smeeni s-au înregistrat doar 5 litri pe metrul pătrat. Cu toate acestea, fermierii sunt bucuroși pentru fiecare picătură de apă, mai ales după anul extrem de secetos care i-a lăsat cu hambarele goale.

Acum câmpurile sunt verzi, plantele însămânțate atât în toamnă cât și în primăvară arată foarte bine, iar deficitul de apă din sol a fost refăcut ceea ce le dă agronomilor speranța unui an agricol bun.

”Putem spune că vremea ține cu agronomul în sensul în care atât temperaturile au început să se echilibreze între zi și noapte dar și precipitațiile căzute au favorizat dezvoltarea din punct de vedere fiziologic al plantelor . Putem spune că aproximativ 75-80% din suprafața de însămânțat în această primăvară,  ceea ce reprezintă 160.000 -170.000 de hectare, a fost deja însămânțată, iar precipitațiile din aceste zile ne bucură și vor favoriza răsărirea lor.

Datorită precipitațiilor căzute în timpul iernii s-a refăcut și deficitul de apă din sol și putem spune că pe stratul superior, circa 0-20 de centimetri, avem o bună aprovizionare cu apă, urmând ca până la un metru să fie într-un cadrul optim, iar precipitațiile care vor veni vor fi de bun augur. 

Acest an se anunță bun, avem semnalele bune. Cei care au făcut deja tratamentele de primăvară sunt favorizați de aceste precipitații, apa ajutând la dizolvarea substanțelor aplicate și astfel acestea vor ajunge foarte repede la plante”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău

De altfel, fermierii care au sisteme de irigații au apelat deja la apa furnizată de ANIF. Au fost încheiate contracte pentru suprafețe întinse cultivate cu soia, porumb și grâu. În total, 14.000 de hectare. Însă, potrivit reprezentanților ANIF Buzău, județul va putea asigura apa pentru o suprafață de 24.000 de hectare, iar în perioada următoare numărul contractelor încheiate va crește. Deocamdată , ANIF Buzău a încheiat convențiile cu cele 14 Organizații ale Udătorilor de Apă din Buzău.

Însă, nevoia de apă este mult mai mare, motiv pentru care sunt programate ample investiții în sistemul de irigații astfel ca, în câțiva ani, Buzăul să-și dubleze suprafața irigabilă, adică să ajungă la peste 45.000 de hectare ce ar putea fi udate cu apa furnizată prin canalele de irigații ANIF.