Actualitate

Zeci de minori, dispăruți de la începutul anului! Câți au fost găsiți și ce le recomandă polițiștii părinților

Fenomen îngrijorător la Buzău. Nu mai puțin de 36 de copii au fost dați dispăruți în prima jumătate a acestui an. Chiar dacă majoritatea dintre ei au fost găsiți și aduși în siguranță acasă,  polițiștii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor la care sunt supuși minorii nesupragheați. În acest sens, poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat recent activităţi pentru prevenirea disparițiilor de minori și a traficului de persoane. În plus, oamenii legi au o serie de recomandări și pentru părinți.

Alexandra Florentina Dragu ( foto dreapta) are 17 ani, iar cinci luni este de negăsit. Pe 23 aprilie, minora a plecat din casa mătușii sale, din comuna Calvini, fără să-și anunțe familia, iar de atunci oamenii legii o caută peste tot. Din păcate, până acum nici urmă de adolescentă. Tot ce se știe este că fata ar fi plecat împreună cu prietenul ei, spre o destinație necunoscută. Din păcate, acesta este doar un exemplu din zecile de cazuri pe care polițiștii din Buzău le-au înregistrat de la începutul acestui an.

Îmbucurător este faptul că Alexandra Florentina Dragu reprezintă un caz aparte, iar în majoritatea situațiilor, minorii dispăruți au fost găsiți de oamenii legii putând fi reintegrați, în siguranță, în familiile lor. Mai exact, vorbim de 36 de minori dispăruți în prima jumătate a anului, iar majoritatea dinrte copii au vârste de până în 14 ani. Fenomenul este unul îngrijorător, iar polițiștii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor la care sunt supuși minorii nesupravegheați și mai ales adolescenții care intră în anturaje nepotrivite. De exemplu, statisticile arată că 27 dintre cei 36 de minori dispăruți au fost fete care, de cele mai multe ori, au fost implicate în relații cu persoane cu care au și plecat de acasă.

În acest context, polițiștii buzoieni au desfășurat recent o acțiune pentru prevenirea disparițiilor de minori și a traficului de persoane. Mai exact, poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității s-au întâlnit cu 30 de preșcolari și școlari şi 10 adulți (părinți, bunici).

”În cadrul activităţii au fost abordate şi dezbătute subiecte legate de necesitatea adoptării unui comportament responsabil pentru prevenirea disparițiilor de minori și a traficului de persoane. Astfel, copiilor le-au fost prezentate pe înțelesul lor câteva situații de risc specifice vârstei, fiindu-le oferite recomandări preventive pentru siguranța proprie, respectiv respectarea cu stricteţe a traseului către şcoală şi casă, evitarea abordărilor directe de către persoane străine, refuzul diferitor bunuri oferite de către acestea, dar mai ales refuzul categoric al apropierii excesive, a contactului fizic nejustificat, cât și a însoțirii necunoscuților, precum și anunțarea imediată a părinților/bunicilor cu privire la situațiile respective. Prin dialog şi jocuri educative, folosind un gameboard, poliţiştii au reiterat şi necesitatea respectării normelor de circulaţie şi au subliniat importanţa educaţiei rutiere”, informează IPJ Buzău.

Un rol important în această activitate l-a avut și întâlnirea cu părinții și bunicii micuților. Acestora li s-a transmis un set de reguli de care ar trebui să țină cont tocmai pentru a putea fi evitate astfel de situații extrem de periculoase.

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI

•Învăţaţi-l pe copil adresa, numărul de telefon şi numele de familie.

•Învăţaţi-l pe cel mic cum să circule pe stradă, să fie atent la numărul mijloacelor de transport, să cunoască împrejurimile casei, cartierul şi drumul spre şcoală.

•Stabiliţi împreună cu copilul nişte reguli clare:

  • să vă spună când iese din casă/ curte sau dacă vrea să meargă undeva după ore;
  • să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute;
  • să nu accepte să plece, pe jos sau cu maşina, împreună cu persoane pe care nu le cunoaşte; să refuze să plece cu persoane cunoscute, fără acordul dumneavoastră;
  • să nu accepte cadouri (dulciuri, jucării) de la străini fără acordul dumneavoastră.

•Realizaţi împreună jocuri de rol pentru a vedea cum ar  gestiona o anumită situaţie şi învăţaţi-l cum ar putea să se ferească de un anumit risc în acea situaţie.

•Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze.

•Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte.

•Pentru a evita rătăcirea copilului în locuri aglomerate este bine să discutaţi cu acesta şi să-i sugeraţi să respecte nişte paşi pentru a fi mai uşor de găsit:

  • să nu se îndepărteze de locul din care şi-a dat seama că s-a rătăcit;
  • să ceară ajutorul unei persoane în uniformă, poliţist, personal al magazinului, unei familii cu copil;
  • să se manifeste zgomotos dacă cineva doreşte să-l ducă cu forţa din acel loc, atrăgând astfel atenţia unor persoane care l-ar putea ajuta;

•Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră

RECOMANDĂRI PENTRU ELEVI

• Mergi întotdeauna însoţit de un prieten atunci când parcurgi drumul casă-şcoală.

• În staţia de autobuz, stai alături de grupul tău de prieteni; este mai sigur şi mai plăcut.

• Dacă în timp ce mergi spre casă/şcoală, cineva încearcă să intre în vorbă cu tine, îndepărtează-te de respectiva persoană şi povesteşte această întâmplare unui adult în care ai încredere (părinte, profesor).

• Nu intra în vorbă cu un adult care îţi cere să-l ajuţi cu indicaţii de orientare; nu uita că pentru astfel de informaţii, ar trebui să apeleze tot la un adult, şi nu la un copil.

• Refuză orice persoană care se oferă să te ducă acasă cu maşina.

• Dacă vrei să mergi undeva după ore, cere-le voie părinţilor.

• Dacă observi că te urmăreşte cineva, îndreaptă-te către zone mai aglomerate şi cere ajutorul unui poliţist sau unui adult însoţit de alt copil. Povesteşte-le părinţilor sau unei persoane în care ai încredere ce ţi s-a întâmplat.