Actualitate

Zeci de școli din Buzău fără apă și cu wc-uri ca acum 100 de ani. O radiografie a unităților de învățământ din județ, cu 3 săptămâni înainte de începerea cursurilor

Școala începe în aceleași condiții grele  pentru mii de elevi din județul Buzău. Sunt încă zeci de școli fără autorizații sanitare de funcționare și alte peste 100 fără autorizații de la pompieri. Cu alte cuvinte, unități de învățământ care nu au apă potabilă, în care elevii vor învăța în condiții improprii, cu mobilier ros de ani și în clădiri care nu au nimic în comun cu ce ar trebui să fie, în zilele noastre, o școală sau grădiniță. Probleme care trenează de la an la an și care par a fi efectul nepăsării autorităților.

La Buzău, din cele 491 de unități de învățământ, 25 nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Cele mai mari probleme sunt în școlile și grădinițele de la țară. De exemplu, la școala din Mărgăritești, din Mitropolia, dar și la grădinița Petrișoru din comuna Racovițeni, copiii nu au apă la robinet, pentru că nu există sursă de apă,  iar la baie merg în curte, într-o toaletă improvizată, ca acum 100 de ani. Probleme sunt și la școlile din Băile, la grădinițele din Amaru și Balta Albă, la școala Corbu din comuna Cătina și la cele din Heliade Rădulescu, Cuculeasa, Lanurile din comuna Ziduri. În alte școli există sursă de apă dar nu sunt sisteme de dezinfecție, astfel că apa nu poate fi consumată pentru că nu se cunoaște nivelul potabilității. Astfel de situații sunt la Amaru, la CA Rosetti, Mihăilești, Movila Banului, Scutelnici, Topliceni, Ziduri, Cătina, Țintești și Florica.   

Și, culmea, astfel de situații se vor regăsi și pe viitor, dat fiind că se construiesc unități sau se reabilitează altele vechi, fără să se asigure surse de apă potabilă. Se întâmplă la școala Băile, grădinițele Amara și Balta Albă, la școala din Corbu din comuna Cătina, dar și la unitățile de învățământ din Dedulești, comuna Topliceni. Însă, cel mai greu, în acest an școlar, pare a le va fi copiilor din Calvini, Ca.Rosetti,  Buda, Cislău, Cozieni, Grebănu, Mărgăritești, Săgeata și Racovițeni pentru că aici nu e nici apă iar wc urile, vechi și insalubre, sunt în curți.

” În luna august au fost verificate 55 de unități de învățământ, iar acolo unde au fost constatate deficiențe s-au acordat termene de remediere între 30 și 90 de zile. O să menționez doar principalele probleme, pentru că sunt foarte multe: lipsa autorizației sanitare de funcționare, neasigurarea necesarului de apă potabilă dintr-o sursă autorizată sanitar, nu există platforme pentru deșeuri sau sunt necorespunzătoare, grupurile sanitare de asemenea necorespunzătoare. Sunt mai multe deficiențe care au fost constatate. Ei au primit aceste termene de remediere, însă, după începerea anului școlar, în cadrul acțiunii tematice de control, vom verifica dacă aceste măsuri au fost duse la îndeplinire și atunci, probabil, vor fi aplicate și sancțiuni” a declarat directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Daniela Dumitru, la Focus Tv.

Există însă și școli și grădinițe neautorizate pentru că nimeni nu a solicitat acest lucru la Direcția de Sănătate Publică Buzău. Cu alte cuvinte, autorităților locale nu le-a prea păsat că timpul se scurge si mai e un pic până la deschiderea școlilor. Sau poate doar și-au dat seama că nu au făcut tot ce era necesar pentru ca documentul să poată fi emis. La Posta Câlnău, școala a fost reabilitată, însă autoritățile locale nu au cerut autorizarea la DSP.

”În chestiunea aceasta implicarea trebuie să fie deopotrivă și a școlii și a comunității locale. Avem și astfel de situații, unde nici măcar acest minim necesar și lucru de bun simț, a depune dosarul și să facem mai întâi ce depinde de noi, de fiecare. Da, avem astfel de situații. Trebuie să colaborăm cu toată lumea, cu toate UAT-urile, cu toate conducerile acestor localități, astfel încât să se acorde atenția cuvenită școlii, dar și comunității din care școala face parte pentru a îndeplini aceste condiții.”, a declarat șeful ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.

În afara unităților neautorizate din cauza existenței unor deficiențe ale condiției de mediu există și școli neautorizate din cauza nesolicitării autorizației după reabilitarea clădirilor și construirea de grupuri sanitare interioare. în acest sens, DSP a notificat în luna iunie 13 primării și conducerile unităților cu autorizații vechi, necorespunzătoare. Singura unitate care și-a depus documentați pentru autorizație după demersul DSP a fost grădinița cu program normal din Clondiru, comuna Ulmeni.

Restul de 12 primării nu au făcut nimic în vederea autorizării. Este vorba despre primăriile din Ziduri, Zărnești, Viperești, Topliceni, Scorțoasa, Sărulești, Săgeata, Poșta Câlnău, Odăile, Movila banului, Luciu și Lopătari.

Pentru a se asigura că măcar pe ultima sută de metri, autoritățile locale vor face tot ce trebuie pentru ca elevii să fie primiți în bune condiții la 13 septembrie, din aceasta săptămâna, reprezentanții ISJ promit că vor lua la pas fiecare unitate de învățământ în parte. Iar acolo unde nu se mișcă nimic, vor fi dispuse măsuri drastice:

„Din această săptămână și până la începerea cursurilor vom vizita fără nici un fel de rezervă fiecare unitate de învățământ și IPJ și structuri. Dacă este cazul fără nici o reținere, vom trece la încetarea delegării pe funcții a directorilor”, a mai declarat Meiroșu.

În acest moment, la Buzău, 134 de școli si grădinițe nu au autorizație de securitate la incendiu. În ceea ce privește lucrările de igienizare, reabilitare si consolidare a unităților care vor fi deschise la 13 septembrie, gradul de realizare a acestor acțiuni este de 82.45 la sută. 

Peste tot, lucrările trebuie finalizate până la finele acestei luni, însă nu se știe dacă termenul va putea fi respectat de fiecare școală în parte.