Actualitate

Ziua Națională, momentul bilanțului: “Ce am făcut cu România pe care am primit-o în 1918? Ne place România în care trăim? Cum va arăta România în 2050?” (Video)

Ziua Națională este ziua în care cu toții ne întoarcem în timp și ne amintim de marile evenimente istorice care au dus la înfăptuirea Marii Unirii. Este ziua în care vorbim despre patriotism, despre valori și despre mândria de a fi român. Dar, “ne place România în care trăim?”

La zi de sărbătoare,  profesorul de istorie Dănuț Solcan, de la Colegiul B.P. Hasdeu, vorbește, într-un material realizat la inițiativa Primăriei Buzău, despre semnificația Zilei Naționale a României, prezintă principalele momente care au făcut posibilă Marea Unire, dar și din ziua în care românii au strigat pentru prima dată “Trăiască România Mare”.

“În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, drumurile care duceau către Alba Iulia erau pline de români îmbrăcați frumos ca de duminică, români care chiuiau, agitau steaguri, pe jos, în căruțe sau chiar pe sanie. Unii purtau mărgele de usturoi la gât, pentru că era o epidemie de gripă teribilă. Peste tot vedem grupuri compacte și foarte numeroase, oameni care au simțit că în acea zi la Alba Iulia se vor întâmpla lucruri foarte importante pentru români și au vrut să nu rateze evenimentul istoric. Vedem cât de performantă a fost organizarea evenimentului având în vedere că cei care l-au dirijat au avut la dispoziție doar 10 zile și nu aveau Facebook.”

Românii care au asistat la evenimentele istorice din 1918 au înțeles importanța acelei zile, inclusiv copiii. Era un vis împlinit, la care au asistat cu emoții, de la cei mai mici, până la bătrânii din toată țara.

“Peste 100 000 de oameni care se adunaseră la Alba Iulia au plecat spre casele lor spre seară, cu încredere și speranță, împărtășind cu toții sentimentul pus cel mai sincer în cuvinte de un copil: „Trăiască România dodoloață!” România dodoleață, adică România mare, România întregită, rotundă ca o pâine. O Românie a speranței, în care merită să trăiești.”

Au trecut 103 ani de atunci, iar starea de spirit este cu totul alta. S-au schimbat multe iar, în timp, “România speranței”, așa cum era la 1 decembrie 1918, s-a transformat în “România din care se plecă”. În acest context, profesorul de istorie lansează o provocare: de Ziua Națională să răspundem sincer la o întrebare “Ne place România în care trăim?”.

„Sărbătorirea Zilei Naționale nu este doar o întoarcere în trecut, ci un moment al bilanțului: unde esti și spre ce te îndrepți. Ce am făcut cu această Românie pe care am primit-o în 1918? Putem vorbi despre sistemul de sănătate care din cauza subfinanțării cronice și a proastei gestiuni constituie uneori un adevărat atac la sănătatea românilor, sistemul de educație, copilul bolnav al României. Ne gândim la corupție, nepotism, la sărăcie, marile discrepanțe sociale. Noi înșine am început să ne pierdem încrederea în viitorul nostru. România este o țară din care se pleacă. Marea Unire a însemnat aducerea românilor în interiorul acelorași granițe, România de astăzi este una care se golește de populație. Eu cred că sărbătoarea este un bun prilej de a ne pune întrebări. Ne place România în care trăim? Cum va arăta România în 2050? Avem o datorie față de cei care vor veni după noi.”

“Lecția” privind semnificația Zilei Naționale a României, predată de renumitul profesor Dănuț Solcan, în materialul de mai jos:

Material realizat de Primăria Municipiului Buzău.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian