Actualitate

ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII, MARCATĂ FĂRĂ PUBLIC! Ceremonia a avut loc într-un cadru restrâns, din cauza pandemiei

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, marcată printr-o ceremonie restrânsă. Scenariul de desfășurare a activităților a fost altul față de anii trecuți, ținând cont de pandemia de coronavirus.

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată atât la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău cât și la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații din Smeeni.

Activitățile  s-au desfășurat, însă, în format restrâns, doar cu prezența militarilor și autorităților.  De asemenea, la ora 11.00, au fost trase clopotele în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare. După momentul de reculegere și oficierea serviciului religios la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații din Smeeni, comandantul garnizoanei Buzău, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob a dat citire mesajului ministrului apărării naționale cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații. Ceremonia s-a încheiat cu intonarea de către Muzica reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie „Getica” a Imnului Eroilor și depunerea de coroane de flori.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014. Ziua a fost aleasă ținând cont de intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.