Un zvon, pornit de câteva zile, a avut o putere de propagare atât de mare încât a ajuns să fie vehiculat în toate mediiile, iar jurnaliștii să fie întrebați, mai pe ocolite sau direct, de ce evită să informeze publicul în legătură cu subiectul respectiv. Zvonul a pornit de la prezența, în județul Buzău, a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, lucru total fals. De altfel, informația putea fi ușor verificată pentru că toate acțiunile lui Cristian Popescu Piedone au o atât de mare rezonanță, în spațiul public, încât traseul său din ultimele zile poate fi foarte ușor de aflat. Mai departe, zvonistica a dat ca sigur un control al lui Piedone la cea mai cunoscută shaormerie din oraș, control urmat de închiderea acesteia. În acest caz, zvonurile au fost încurajate de faptul că locația este închisă, în acest moment, pentru lucrări de reamenajare.
În fine, de la jumătatea săptămânii, zvonistica s-a mai diversificat, astfel că Piedone era dat ca fiind prezent ba la spitalul din Nehoiu, ba la cel de la Săpoca.
Cu o ușurință care poate avea consecințe nefaste, mulți oameni au propagat zvonurile, fără o minimă verificare, ba chiar unele site-uri obscure le-au preluat și publicat cu titlu de mare adevăr.
În realitate, situația factuală arată astfel:
- președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, nici nu a călcat prin județul Buzău, în ultimele zile, lucru confirmat de jurnaliștii redacției noastre chiar cu oficialul. A făcut controale în București, la Giurgiu, Teleorman și Prahova, dar nu a ajuns mai departe în țară.
- spitalele din Nehoiu și Săpoca nu au fost verificate de nicio instituție de control, în săptămâna curentă.
- shaormeria de pe Spiru Haret e închisă pentru renovare.
ȘansaNews a ales să trateze acest subiect din cel puțin două motive: nimeni nu a dezmințit aceste zvonuri, iar de la propagarea unui fake-news, la manipulare, drumul este foarte scurt.
Așadar, astfel de situații pot avea consecințe extreme, în plan social: de la neîncrederea în instituții (a se vedea faptul că s-au ales două unități medicale), la sumbimarea unor interese economice (indicarea celei mai mari shaormerii din oraș poate avea de-a face cu practici concurențiale incorecte).
Cel mai important este că astfel de situații pot fi combătute doar prin abordarea responsabilă, de către fiecare om în parte, a modului în care se informează: obținerea de informații din surse sigure, confruntarea informațiilor cu date din surse oficiale, verificarea lor înainte de a fi retransmise. Altfel, fiecare devine o verigă într-un lanț al săbiciunilor care lasă loc neîncrederii, manipulărilor și, uneori, chiar actelor necugetate. Pentru cine vrea să înțeleagă, cel mai elocvent exemplu este cel al ”ambulanței negre” care răpește copii, subiect devenit studiu de caz în sociologie și manipularea maselor.
Adaugă comentarii