Alertă Coronavirus Buzău

16 CAZURI NOI COVID-19 ÎN SPITALUL JUDEȚEAN! Cifrele în țară se sting, Buzăul ridică lista

Secția de Medicină Internă a Spitalului Județean Buzău, focar de coronavirus. Alte 3 cadre medicale și 13 pacienți internați pe această secție au fost diagnosticați cu COVID-19. În Spitalul Județean Buzău, criza coronavirusului a izbucnit exact în această secție iar noile confirmări vin la 9-10 zile de la primul caz.

Județul Buzău înregistrează, miercuri, 17 noi cazuri de infecție cu coronavirus. Un număr mare de îmbolnăviri raportat la ultimele zile. Ce este și mai grav de atât este că 16 dintre bolnavi provin din secția de Medicină Internă. 3 sunt cadre medicale care lucrează în această secție iar 13 sunt bolnavi internați în spitalul buzoian, cu alte afecțiuni. 7 dintre bolnavi au fost testați și în urmă cu 10 zile, când a apărut primul caz de COVID-19 în Spitalul Județean, dar au ieșit negativi atunci. Între timp, testele s-au pozitivat. Alți 6 bolnavi de la Medicină Internă au ieșit pozitivi, fiind la prima testare.

Cele 16 noi îmbolnăviri din secția de Medicină Internă, la care se adaugă cele 8 din urmă cu 9-10 zile, arată că în acest compartiment medical avem un focar de coronavirus. Cazurile raportate miercuri au în mod cert legătură cu momentul 0, cel de acum 10 zile, când Spitalul Județean a înregistrat primul caz de COVID-19. Totul a pornit de la o bătrână care a fost testată pentru că trebuia să fie internată într-un centru de îngrijiri iar procedura prevede că oricine intră într o astfel de unitate trebuie testat înainte. Astfel s-a descoperit că în secția de Boli Interne circulă noul coronavirus, inițial 4 bolnavi și 7 asistente fiind găsiți pozitivi. Marți, la 9 zile de la acele cazuri, o infirmieră a fost depistată contaminată, ceea ce a declanșat o nouă anchetă epidemiologică și testarea a 40 de persoane: 24 de pacienți și 16 angajați.

Am demarat din nou o anchetă în secția de Boli Interne, având în vedere că deja ne aflam în evoluția unui focar care nu fusese închis pentru că nu trecuseră cele 14 zile de la depistarea primului caz.Am recoltat probe de la personal și pacienți, un număr de 40 de teste. În seara zilei de marți, am aflat rezultate și 13 teste au fost pozitive pentru pacienți și încă 3 pentru cadrele medii (asistente și infirmiere). S-a decis internarea celor pozitivi în spitalul tampon din Rm-Sărat. Am făcut urgent, împreună cu conducerea Spitalului Județean un plan de măsuri care, pe lângă internarea acestor pacienți, a mai vizat și unele mișcări pentru a putea realiza o dezinfecție terminală, corectă, repetitivă cu substanțe schimbate, a acestei secții de interne, a declarat medicul Carmen Scântei de la DSP Buzău

După confirmarea celor 16 cazuri în Spitalul Județean Buzău, secția de Medicină Internă a fost închisă pentru cinci zile.
Ne-am pus problema suspendării activității pe trei zile a secției și doar atât pentru că este singura secție a județului în această perioadă unde se pot interna cazurile mai grave care necesită chiar tratament de terapie intensivă și atunci, cu ajutorul secției de Nutriție care având la acest moment internați puțini și nu cazuri grave, a înțeles că poate externa acești pacienți. Pregătim secția prin dezinfecție, urmând ca pacienții care în mod normal ar fi trebuit internați la Boli Interne să fie de fapt internați doar pe perioada acestor trei zile la secția de Nutriție. Celelalte cazuri vor fi din nou tratate la deschiderea secției de Boli Interne, luni., a mai declarat dr.Scântei.

În afara acestor 16 cazuri din secția de Medicină Internă a Spitalului Județean, un al 17-lea caz confirmat miercuri este al unui bărbat care a fost internat inițial în secția de Pneumoftiziologie, iar testul a arătat că sursa stării sale de rău este coronavirusul.

Județul Buzău numără în acest moment 181 de bolnavi de coronavirus.