Actualitate

Sprijină viața, donează sânge! Militarii de la Boboc se mobilizează de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Săptămână plină la Centrul de Transfuzii

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită prin muncă, la Buzău. Săptămâna care urmează va fi una plină pentru reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină. Pe de o parte, vor aștepta donatorii la sediul instituției, pe de altă parte vor organiza numeroase colecte mobile, în mai multe puncte ale județului.         

Ziua Mondială a Donatorului este marcată luni, 14 iunie. Pentru că restricțiile impuse de pandemie au fost relaxate, astfel că o serie de campanii sunt din nou permise, după mai bine de un an, Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău va marca această zi printr-un șir lung de acțiuni. Startul va fi dat luni când va avea loc o colectă mobilă la Unitatea Militară de la Boboc, urmând ca până la sfâşitul săptămânii viitoare astfel de acțiuni să aibă loc și la alte instituții.

” Începând de luni, de când sărbătorim Ziua Mondială a Donatorului, vom avea în cursul săptămânii 14-18 iunie mai multe activităţi legate de această celebrare. Mergem mai întâi luni pe 14 iunie să facem o colectă mobilă, o activitate de promovare şi de donare de sânge la Unitatea Militară de la Boboc, unde am fost invitaţi şi suntem parteneri tradiţionali, dacă pot spune aşa.  Apoi, în restul săptămânii vom avea de asemenea, activităţi comune cu cei de la Poliţie, Jandarmi. Am trimis invitaţie pentru această săptămână  mai multor unităţi şi sperăm să avem cât mai mulţi donatori aproape de noi. Centrul va fi deschis şi aşteptăm donatori şi în Centru. Sperăm să adunăm cât mai mulţi donatori cu care împreună să putem salva vieţi nu numai în această săptămână, dar măcar acum să avem cât mai mulţi donatori alături de noi ” , a declarat Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Sanguină Buzău.


În ultimul an, s-a înregistrat  o criză acută de sânge, accentuată pe fondul pandemiei, numărul donatorilor care au mers la centru scăzând considerabil, iar colectele mobile fiind interzise. Acum, pentru oficialii Centrului de Transfuzie Buzău, faptul că pot merge din nou pe teren, direct la cei dispuși să doneze sânge pentru a-și ajuta semenii aflați în situații critice, reprezintă o adevărată gură de oxigen.

“Pentru noi este ca o gură de aer proaspăt. În sfârşit putem să plecăm, în sfârşit putem veni în întâmpinarea donatorului acolo unde el locuieşte sau lucrează. În felul acesta nu trebuie să se mai deplaseze la noi la centru şi având în vedere că în timpul pandemiei, numărul donatorilor noştri a scăzut foarte mult, ne bucurăm că putem să plecăm în aceste colecte mobile pentru a asigura un stoc destul de mare, atât pentru comenzile făcute de spitalele din Buzău, cât şi pentru cele din Bucureşti, unde în fiecare săptămână distribuim sânge pentru a-i ajuta şi pe ei. Suntem foatre fericiţi că în sfârşit putem să reuşim să mergem în întâmpinarea dorinţei oamenilor pentru că recunosc cu mare plăcere că atunci când s-a auzit că putem porni aceste colecte mobile am primit foarte multe telefoane de la partenerii noştri tradiţionali. Deja am făcut până acum 7 colecte mobile: cea de la Nehoiu care a culminat prin 160 de donatori la Catedrală în sprijinul părintelui Furtună şi în felul acesta putem spune că în sfârşit putem avea o cantitare de sânge care să ne asigure confortul necesar referitor la toate urgenţele care apar pentru terapia transfuzională. “

Și, în timp ce unii reprezentanţi ai centrului vor fi implicaţi în diverse activităţi în teritoriu, alții vor rămâne la sediu pentru a-i primi pe buzoienii  care îşi doresc să salveze o viaţă prin donarea de sânge.

“Programul rămâne acelaşi: între 07:30 şi 13:30. În condiţiile în care vom avea donatori şi mai târziu, bineînţeles că nu vom închide centrul şi vom asigura donarea pentru toată lumea care îşi doreşte să vină. Este important să facem această donare dimineaţa pentru că totuşi după o anumită oră donatorul este obosit, mai puţin pregătit pentru donarea de sânge. Dar sigur, în cazul în care vom avea donatori care să doneze chiar un pic mai târziu, bineînţeles că centrul va rămâne deschis. “

Totodată, directorul Centrului de Trasfuzii Sanguine Buzău mulţumeşte primarilor  care au înţeles cât de importantă este donarea de sânge şi s-au implicat în organizarea acestor acţiuni din localităţile lor.

“Aş vrea să mulţumesc primăriilor unde am fost până acum: la Calvini, Beceni, Pogoanele. Le mulţumesc tare, tare mult pentru că am observat aceeaşi deschidere pe care au avut-o înainte de pandemie, chiar ei au fost cei care au iniţiat. Împreună cu asistenţii medicali comunitari vom avea o colectă mobilă şi la Merei. Primăriile au început deja să ne cheme. Mulţumesc tare mult domnilor primari care au înţeles cât de importantă este campania de donare de sânge. “


Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndepliniţi anumite condiţi:

 • Vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
 • greutate 55-100kg femeile şi 60-110kg bărbaţii
 • tensiune arterial sistolică între 11 şi 18mmH
 • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
 • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioadă menstruală
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării
 • să nu ai/să nu fi avutu rmătoarele boli:
  • hepatită (de tip B sau C)
  • TBC
  • sifilis
  • malarie
  • epilepsie
  • bruceloză
  • ulcer
  • diabetzaharat
  • boli de inimă
  • boli de piele
  • miopiepeste (-) 6 dioptrii

Sunt şi multe avantaje dacă donaţi:

 • Următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV  (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice).
 • 1 zi liberă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă)
 • Primeşti 7 bonuri de masă învaloare de aproximativ 66,99 RON

Ştiaţi că ?!

 • Prima transfuzie de sânge la om a fost efectuată cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav. Totuşi, din această primă şi nereuşită încercare, medicina a avut de profitat, ajungându-se la observaţia fundamentală că omul nu poate primi sânge decât de la un seamăn al său. De atunci şi până la începutul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sânge, de la omul sănătos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile. Insuccesele au fost explicate de-abia în anul 1900, cand medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, şi pe cea de-a patra-grupa AB. Abia dupa 1939, când Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sânge a devenit o măsură terapeutică fundamentată ştiinţific şi de mare eficacitate.
 • Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva vieţile a trei pacienţi.
 • Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infecţioase în timpul donării.