Actualitate

A crescut enorm importul de muncitori străini! Peste o mie de avize de muncă, solicitate de patronii din Buzău, la Biroul Emigrări

Au comenzi dar nu au muncitori care să le execute, iar pentru a-și salva afacerile, tot mai mulți patronii din Buzău apelează la forță de muncă străină. Fenomenul a luat amploare în ultimul an astfel că, în timp ce meseriașii români au devenit aproape imposibil de găsit, cererea pentru muncitorii din țările asiatice a crescut de aproape opt ori, față de anul anterior. Asta deși, o spun tot patronii din Buzău, cheltuielile cu forța de muncă străină sunt mult mai mari decât cele pe care le suportă pentru un angajat autohton, însă nu au încotro. Situația este atât de gravă încât specialiștii din domeniul forțelor de muncă apreciază că există un risc major ca unele firme să-și relocheze afacerile în zonele unde este mai ușor de găsit salariați calificați.

Nevoia de muncitori calificați a crescut enorm în ultimul an, iar patronii din Buzău nu au avut altă soluție decât să apeleze la forța de muncă adusă din străinătate. O arată, cel mai bine, cifrele comunicate de Biroul pentru Imigrări al judeţului Buzău care a primit în 2021 nu mai puțin de 1034 de cereri pentru eliberarea avizelor de muncă, adică de aproape opt ori mai multe decât în 2020, când au fost înregistrate doar 134 de astfel de solicitări din partea patronilor.

Pe de altă parte, și numărul străinilor care deja muncesc pe șantierele sau în restaurantele din Buzău a crescut foarte mult față de anul anterior.

”La 31 decembrie 2021, în evidențele Biroului pentru Imigrări al judeţului Buzău erau înscriși 864 de cetățeni străini față de 710 câți erau la finele anului 2020. Dintre cei 864, 729 erau cu drept de ședere temporară, iar restul cu ședere pe termen lung. 42% dintre străini cu ședere temporară sunt veniți în Buzău în scopul angajării în muncă, iar restul pentru reîntregirea familiilor”, a declarat Moise Marian, şef serviciu Biroul pentru Imigrări Buzău.

Cu alte cuvinte, s-ar putea spune că după angajarea în Buzău, muncitorii își chem alături și alți membri ai familiei.

Cei mai mulți străini au fost aduși din India, China, Turcia și Nepal. Acestora li se alătură și alți muncitori veniți din țările UE, cum ar fi Italia, Franța, Germania și Bulgaria, numărul celor din țările europene fiind de 333, și acesta în creștere față de 2020 cu circa 20 de persoane.

Cei mai mulți dintre acești străini muncesc în construcții, iar ei au putut fi văzuți pe cele mai mari șantiere din municipiul Buzău, cum ar fi cel de la Colegiul Mihai Eminescu sau fostul Spital Brătianu. Tot cu muncitori străini își desfășoară activitatea și cunoscute restaurante din oraș, iar asta o confirmă și directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău.

”Din nefericire, de aproximativ 10 ani de zile, forța de muncă calificată din Buzău, dar și din România, nu prea mai există. Absolvenții școlilor de arte și meserii sunt recrutați de pe băncile școlilor și sunt finanțați să termine o astfel de școală și acesta e motivul pentru care marea majoritate a societăților comerciale importă forță de muncă calificată din țările non-europene. Domeniile în care se cere această forță de muncă calificată sunt.. peste tot, în sensul în care este nevoie de forță de muncă calificată în toate domeniile economiei județului Buzău, dar mai afectat și mai focalizat, cer forță de muncă din afara spațiului european construcțiile, HoReCa, începând de la recepționer, bucătar, ospătar, ajutor de bucătari, cameriste”, a declarat Ionel Tociu.

Tot directorul AJOFM apreciază că situația este destul de gravă și că s-a ajuns în momentul în care unii patroni, din cauza deficitului mare de muncitori calificați, să-și relocheze afacerile.

”De asemenea, o mare societate din platforma economică a județului Buzău, respectiv a municipiului Buzău, caută forță de muncă calificată cu pregătire superioară în afară, pentru că au comenzi de milioane de dolari și n-are cu cine să le execute. Este vorba despre o societate din industria prelucrătoare, industria cu meseriile specifice. Are nevoie de ingineri tecemiști, ingineri sudori, ingineri metalurgi și toată structura de meserii ce înseamnă sudori, frezori, sabotori, prelucrători prin ascuțire și așa mai departe. Am ajuns în momentul 0, în care datorită lipsei de forță de muncă calificată, există riscul real ca o parte din societățile comerciale din județul Buzău să-și diminueze drastic capacitatea de producție sau, mai grav, să „împacheteze” și să plece înspre zonele în care există această forță de muncă calificată”, a apreciat Ionel Tociu.

Despre importul masiv de muncitori străini ne-a explicat și omul de afaceri, Ionel Gagu. Acesta ne-a explicat că deși un muncitor străin înseamnă costuri mai mari pentru un patron, acesta din urmă nu are încotro.

”Costurile pentru un muncitor străin, adus din Nepal, Pakistan, sunt peste un muncitor român cu circa 25-30%. De exemplu, în construcții, un muncitor străin primește de la 700 până la chiar o mie de euro, dacă este calificat. Dar când ai nevoie aloci mai multe resurse pentru un muncitor. Este destul de greu să aduci forță de muncă străină. În primul rând mai sunt și firmele de recrutare, intermediare, care își mai opresc și ele un comision. În plus, unui muncitor străin trebuie să-i asiguri și cazare și masă”, a spus Ionel Gagu.

Și astăzi, la Buzău, sunt peste 400 de locuri de muncă vacante, scoase spre ocupare prin Agenția Județeană a Forței de Muncă, iar cele mai multe dintre ele vizează meserii care, în ultimii ani, au fost tot mai greu de găsit pe piața muncii din județul nostru, dar și din România.