Actualitate Social

Lupta pe viață și pe moarte a buzoianului dependent de morfină, după un diagnostic greșit, capătă accente dramatice. Sunt zile de coșmar pentru pacient și familie

Bărbatul din Buzău, diagnosticat greșit cu cancer, în urmă cu trei ani, duce o luptă continuă pentru supraviețuire. După o perioadă lungă de analize și încercări de a găsi leacul pentru rezolvarea problemei privind dependența de morfină, buzoianul a ajuns în punctul în care a scăpat de acest medicament. Însă, nu și de probleme. Din contră, starea bărbatului s-a agravat după scoaterea morfinei din lista de medicamente administrate zilnic. Bătrânul are dureri îngrozitoare iar familia sa este disperată, așteptându-se la ce este mai rău.

După luni bune în care a bătut degeaba la porțile spitalului, în încercarea de a găsi un medic care să-l asiste în scoaterea tratamentului cu morfină, bărbatul a fost internat, în decembrie, pentru cinci zile, la Spitalul Obregia din Capitală. Cu administrare de substituent la morfină, dozele au fost reduse, treptat, iar etapele au continuat și după externare. Problema este apariția sevrajului care, în acest moment, pune în pericol chiar viața bărbatului. Sunt momente de coșmar care greu pot fi descrise în cuvinte. Fiica bărbatului, cea care îl îngrijește în permanență, a povestit la Focus Tv prin ce trece pacientul, dar și faptul că cei din jur se tem că va pierde lupta:

“În decembrie, până în Crăciun, am fost internați la Obregia pentru 5 zile. Au încercat să-i facă dezintoxicare. Medicii nu știu ce să-mi zică, nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri. Nu știu nici ei ce să facă. Mi-au zis să merg cu aceleași medicamente cu care am ajuns la ei. Ei mi-au dat doar ceva de tensiune. Îi administrau pastile pe care i le pot da eu acasă. Dacă nu erau perfuzii și altele, am zis să îl luăm acasă. Ne- am gândit cu toții că acasă s-ar simți mai bine, acasă, în patul lui.” a relatat fiica buzoianului, Ana Maria Tănase.

Acasă, la recomandarea medicilor, familia buzoianului a început să îi scadă din doza de morfină pe care o lua zilnic. Treptat, doza a fost scăzută până când, la începutul acestui an, morfina a fost eliminată total de pe rețeta pacientului. Ceea ce ar fi trebuit să fie un motiv de bucurie, s-a transformat într-un adevărat coșmar. În loc să se simtă mai bine, starea buzoianului s-a agravat. Bărbatul se confruntă cu dureri groaznice, din ce în ce mai dese.

“Doza se micșorează din 7 în 7 zile, așa mi- au zis de la spital. Am micșorat până am scos de tot, dar ultimele 3 zile au fost critice. Din 2 în 2 ore, sau din 4 în 4 ore, trebuie să-i dau pastile pentru că i se ridică tensiunea foarte mult, îl păzim practic. De 10 zile nu mai ia morfină, și totuși sevrajul nu dispare, e din ce în ce mai rău. El este în sevraj și nu se înțelege de ce. Un sevraj de heroină în 7 zile începe să se termine, cel mai mare durează 2 săptămâni, dar nimeni nu știe ce se întâmplă în cazul morfinei. Azi am încercat, pe lângă medicație, să-i dau și altceva, un paracetamol, dar nu- i face nimic. Are dureri foarte mari. Ultimele zile au fost cele mai grele. Ieri avea tensiune 22 cu 10. Am scăpat de morfină, dar e mai rău acum. Ieri îmi cerea morfină, nu mai putea din cauza durerilor foarte puternice. De dependență scapi, dar după e foarte greu. Dureri insuportabile. Ar trebui să fie la Terapie Intensivă, dar unde, dacă pe noi nu ne primește nimeni, mai ales acum, când se simte foarte rău?”

În starea în care se află, buzoianul ar trebui să fie internat, și nicidecum tratat acasă, spun medicii care admit că riscul de deces, în timpul sevrajelor, este foarte mare.

Dr. Monica Moșescu, medic psihiatru

Fiica buzoianului se simte descumpănită și nu știe ce să mai facă pentru a-și ajuta tatăl.

“Are psihiatrul lui la care este înscris, dar n-am reușit să-l duc pentru că nu se simte bine. Marți am avut programare la un medic pentru analize, am zis s-o luăm de la capăt cu toate, dar n-am putut să-l duc, nu se ridica din pat. La București i-au făcut  evaluări, mi-au zis că practic are demență în stadiu avansat. Plus partea cu inima, el nu avea probleme așa grave cum e acum. În 3 ani totul s-a agravat. Am găsit un caz asemănător pe un site în limba engleză unde spune că a durat 2 luni. Dar, acolo au fost alte medicamente administrate.”

Între timp, avocatul familiei bărbatului diagnosticat greșit cu cancer, când el suferea de pancreatită, s-a adresat organismelor care trebuie să cerceteze cazul din punct de vedere administrativ, profesional, legal.

“Chiar dacă timpul a fost scurt, iar speța se referea la un caz de malpraxis, se află în cercetare plângerea penală pentru vătămare corporală, comisia de malpraxis din DSP a fost sesizată. Se fac cercetări, nu ne așteptăm ca lucrurile să se rezolve mâine. Sunt deschise toate acțiunile, doar că au nevoie de un anumit termen. Într- un interval de la 6 luni la 1 an ar trebui să avem primele rezultate, fie audieri în dosar și oameni puși sub acuzare, fie să rămână partea civilă, dar e nevoie de timp”, a arătat, la Focus Tv, avocatul Adrian Cuculis.