Alertă Coronavirus Buzău

A DOUA ETAPĂ DE RELAXARE. S-au deschis terasele şi plajele, se reiau spectacolele, concertele în aer liber şi competiţiile sportive, fără spectatori. În ce condiții

1 iunie vine, în România, cu a doua relaxare a măsurilor impuse pentru combaterea coronavirusului. Începând din această dată, românii pot circula oriunde fără a mai fi obligați să dețină vreo declarație pe propria răspundere prin care să-și justifice deplasarea.

De asemenea, s-au deschis terasele și doritorii vor putea merge la plajă. De asemenea, se reiau competițiile sportive, dar fără spectatori, la fel și programele de pregătire fizică a sportivilor și vor fi permise evenimentele în aer liber cu cel mult 500 de participanți.

Toate aceste activități sunt reluate cu reguli stricte pentru fiecare caz în parte, esențială  fiind păstrarea distanței între participanți și un contact între persoane cât mai redus.

De exemplu, intrarea la terase se face cu rezervare, pe baza unui ”triaj observaţional”, iar accesul clienţilor, care prezintă semne de răceală ce sunt vizibile, va fi interzis. Se stabileşte un număr de maxim 4 clienţi care pot ocupa o masă, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între persoane, excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu.Se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă. Personalul teraselor va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

La mare, se vor stabili trasee diferite pentru intrarea şi ieşirea de pe plajă. Distanța între șezlonguri va fi de doi metri (stânga/dreapta, faţă/spate), dacă ocupanții fac parte din familii diferite. Scaunele, şezlongurile, umbrelele trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membrii de familie cu acelaşi domiciliu şi, înainte şi după fiecare utilizare, acestea vor fi curăţate şi dezinfectate cu produse biocide avizate.

Vizita la muzeu trebuie limitată la 2 ore şi se face cu purtarea măştii de protecţie. Sunt interzise lansările de carte, iar evenimentele în aer liber se limitează la 500 de persoane. Publicul va avea acces în zona de eveniment cu asigurarea distanţării de minimum 1,5 metri şi nu mai mult de 500 de persoane. Concertele nu vor depăşi 4 ore.  

Sportivii vor fi supuşi triajului epidemiologic şi fiecare va avea propria sticlă de apă şi propriul echipament de protecţie.

Dacă România va continua să înregistreze un număr scăzut de cazuri de infecție cu coronavirus, în 15 iunie ar urma a treia etapă a relaxării.