Actualitate Social

A început recensământul! Completarea chestionarului, pas cu pas. Auto-recenzare asistată în șapte locații din oraș

Este prima zi în care românii se pot auto-recenza în cadrul Recensământului populației și locuințelor, iar această primă etapă se va desfășura până pe 15 mai. Cei care vor participa la etapa de auto-recenzare au dreptul, conform legii, la o zi liberă. Auto-recenzarea presupune completarea online a unui chestionar pe site-ul recensamantromania.ro, iar auto-recenzarea asistată este pentru persoanele cu abilități digitale reduse care pot merge în centre în care va exista personal care să ofere sprijin pentru completarea online a chestionarului.

În Buzău, aceste locații sunt la sediul Primăriei Buzău, la cel al Direcției de Asistență Socială de pe strada Al. Marghiloman, la Centrul Cultural Marghiloman, la sediul Companiei de Apă, în curtea Bisericii Adventiste de pe strada Transilvaniei, la Clubul Seniorilor din cartierul Micro 5, precum și la locația primăriei de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, la nr.73, bl.12, ap.3, parter.

Primăria Buzău face apel la locuitori să se declare, în cadrul recensământului, fiind foarte important ca municipiul să figureze cu minimum 100 000 de locuitori. Acest prag îi va asigura, în continuare statutul de oraș de rang doi, luat în calcul la punctajul acordat în cadrul evaluărilor pentru finanțări europene.

Mic îndreptar pentru completarea chestionarului online

Cu o conexiune la internet și o adresă de email (una pentru întreaga familie) începe parcurgerea celor câțiva pași pentru auto-recenzare.

Pe site-ul recensamântormania.ro, care în primele ore, din cauza solicitărilor numeroase, a avut momente în care nu a putut fi accesat, există spațiul de auto-recenzare. Va completa chestionarul o singură persoană care se va declara persoană de referință sau cap al familiei. Aceasta îi va declara și pe ceilalți membri ai familiei care vor primi linkuri separate.

Un chestionar principal, altele, secundare, mai scurte

Persoana de referință dintr-o gospodărie va avea de completat un chestionar extins în care va răspunde unor întrebări cum ar fi cele legate de locuință și condițiile de locuit. Ceilalți membri ai familiei vor complete chestionare scurte în care vor răspunde unor întrebări referitoare strict la persoana lor, nu și la locuință.

Cum știi dacă ai completat corect ?

La finalul fiecărei secțiuni a chestionarului, acesta se colorează în verde, dacă a fost completat corect. Dacă rămân spații necompletată, aceasta se va complete ăn albastru, iar dacă vor fi răspunsuri greșite acestea vor fi semnalizate cu roșu.

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va ajunge și un link de verificare a datelor transmise.

În cazul unor informații completate greșit, erorile pot fi îndreptate prin reluarea completării chestionarului, de la început.

Ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.