Actualitate

A început testarea anti-COVID în școli ! Ce se întâmplă cu elevii care refuză

După  minivacanța de 1 Decembrie, elevii au fost primiți cu testele anti-COVID -19 pe bănci. Fiecare diriginte sau învățător , atât din municipiul Buzău, cât și din mediul rural, dar și din celelalte orașe din județ, a distribuit astăzi elevilor de la propria clasă primele două teste ce urmează să fie folosite începând cu ziua de vineri, 3 decembrie. Totuși, potrivit inspectorului general școlar Ionel Meiroșu au fost și școli care au decis să utilizeze imediat primele teste, însă este vorba de un număr foarte mic de unități de învățământ. Deocamdată, nu se știe câți părinți vor fi de accord cu testarea anti-COVID-19, însă conducerea Inspectoratului Școlar Județan Buzău a anunțat că niciun elev nu va fid at afară de la cursuri dacă nu va fi testat.

După ore de muncă, timp în care cadrele didactice au fost nevoite să ia la mână fiecare cutie primită de la Inspectoratul Școlar Județean și să asambleze toate componentele de care este nevoie pentru testarea anti-*Covid, elevii au intrat în posesia primelor teste. Mai exact, fiecare copil a primit o punguță în care găsesc câte două pipete, două rezervoare pentru salivă, două testul și instrucțiunile de folosire.

„În fiecare cutie au fost câte 25 de teste. Aici fost cuprinse toate componentele pentru fiecare test în parte. Noi doar le-am separat și individualizat, în așa fel încât fiecare copil să primească tot ceea ce este nevoie pentru efectuarea testului. Elevii au primit și pentru ziua de luni și cea joi. În fiecare dimineață de luni și joi, părinții vor efectua testele elevilor acasă. Noi vom primi de la părinți rezultatele testului”, ne-a spus Nicoleta Sarafolean, director Școala Generală nr. 5 din municipiul Buzău.

În total, această unitate de învățământ are 375 de elevi , iar pentru a asambla toate componentele, a fost nevoie de șase persoane care au muncit timp de două ore.   

„Noi am preluat testele sâmbătă. Am procedat conform instrucțiunilor. Astăzi, toate testele au fost asamblate, toate componentele aferente unui test le-am individualizat, în sensul că ele au venit vrac, noi am procedat astăzi la aranjarea individuală pentru fiecare copil a tuturor componentelor testului. Testele au fost sigilate, au fost distribuite pe clase, au fost transmise toate informațiile atât elevilor, cât și părinților, inclusiv filmulețele transmise de Ministerul Educației. Prin cabinetul medical, prin asistentul medical al școlii am făcut precizări suplimentare elevilor. Le-am distribuit, deci suntem din punctul acesta de vedere conformi cu procedura și cu etapele care trebuie parcurse”, a mai spus directorul Școlii Generale nr. 5 din municipiul Buzău.

În final, toți elevii care au fost joi la școală au plecat acasă cu cele două teste urmând să le folosească la domiciliu, mâine și luni, iar de săptămâna viitoare, testările vor intra pe procedura anunțată, respectiv o dată la patru zile, respectiv în zilele de luni și joi.

Deși toți elevii vor ajunge cu testele acasă, nu se știe câți le vor și folosi. Cel puțin așa susține Ionel Meiroșu, inspectorul școalar județean din cadrul IȘJ Buzău. Încă se fac centralizări și cel mai bine se va vedea în zilele următoare când elevii trebuie să vină cu rezultatele la școală. La Buzău, majoritatea dirctorilor au ales ca testarea să cadă în sarcina părinților, și sunt doar câteva cazuri în care elevii vor fi testați la școală.

„Testele au fost distribuite astăzi, o parte și administrate. Rezultatele le vom avea astăzi și mâine cel târziu. În mai multe unități, majoritatea a optat pentru varianta administrării în familie, dar avem și sistem hibrid, adică acolo unde sunt dificultăți în administrarea lor de către părinți, fie sunt plecați, fie sunt cu bunicii sau în grija altor membrii ai familiei, testările acestea sunt făcute în școală cu personalul medical, unde există sau cu medicul de familie în mediul rural sau asistentul comunitar din comuna respectivă.Acolo au fost deja făcute teste. Încă facem centralizarea și vineri putem avea o situație clară”,a spus Ionel Meiroșu.

Elevii care refuza testarea vor avea acces fără nicio problemă în sălile de curs.

”În cazul în care se refuză testul, aceștia vor fi primiți în continuare la cursuri fără nici o problemă, pentru că este dreptul lor la educație, dar recomandăm efectuarea acestor teste, tocmai pentru a preveni transmiterea și propagarea virusului în continuare. Testând, știm din start despre ce e vorba, merge în carantină, face alte investigații suplimentare cu familia și medicul de familie și oprim propagarea în școli”, a spus Meiroșu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian