Actualitate

A început vizita UNESCO în Ținutul Buzăului! Ce au făcut în prima zi cei doi evalutori veniți din Grecia și Olanda (video)

A sosit momentul mult așteptat de autoritățile buzoiene și de echipa care se ocupă de proiectul Ținutul Buzăului, cel mai important proiect de turism care poate aduce o recunoaștere internațională a județului. Doi specialişti internaţionali UNESCO au ajuns astăzi la Buzău pentru a lua la pas Ținutul și pentru a decide dacă acest areal merită sau nu statutul de Geoparc UNESCO. Experții vor petrece următoarele zile în Ţinutul Buzăului. Vor avea întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi profesorii din zona Buzăului. Este vorba despre doi evaluatori, unul din Grecia și celălalt Olanda, iar vizita pe meleagurile buzoiene va dura patru zile.

Pentru început, astăzi, cei doi au avut o primă întâlnire cu echipa Asociaţiei ”Ţinutul Buzăului”, cu preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, şi cu cei 18 primari ai localităţilor care fac parte din Ținutul Buzăului.

”Pentru mine astăzi este cea mai importantă zi de când sunt eu președinte al Consiliului Județean.  (…) Știți că Buzăul este unul dintre cele mai importante noduri feroviare din România. Azi a sosit un tren, cred că este ultimul tren, linia fiind destul de lungă a garat, s-a oprit la ultimul vagon, ultimul compartiment, ultima scară. Ce rugăminte am eu: haideți să încercăm să ne urcăm repede în trenul acesta, ca cel puțin virtual, cetățenii și noi toți, din Ținutul Buzăului să putem să facem o călătorie pe tot Mapamondul, și în același timp eu sunt ferm convins că într-un viitor prea îndepărtat vor sosi mai multe trenuri”, a spus Petre Emanoil Neagu, președinte al Consiliului Județean.  

La rândul său, profesorul Alexandru Andrășanu, inițiatorul proiectului Ținutul Buzăului, a vorbit despre importanța acestui moment și despre ce ar însemna pentru Buzău declararea Ținutului, Geoparc Unoesco.

”Suntem într-un momentul extrem de important . E momentul în care proiectul se lansează internațional. Până acum am lucrat între noi, ne-am stabilit legături, parteneriate. A fost dezvoltată infrastructura, s-au dezvoltat proiecte, am obținut rezultate și am considerat că suntem gata să ieșim în lume. Și acesta este momentul în care ne asumăm o foarte mare responsabilitate , dacă colegii noștri din biroul UNESCO, vom intra într-o mare mare familie, o elită internațională în care fiecare geoparc este vocea teritoriului dar este și un ambasador al României” a spus Alexandru Andrășanu, evaluator UNESCO și inițiatorul proiectului Ținutul Buzăului.

La rândul său, Cristina Partal, președintele ANTREC Buzău, a vorbit și despre un alt beneficiu al acestui mare proiect:  încrederea buzoienilor în judetul lor care a crescut în ultimii ani, iar dovada certă este numărul mare de turiști care vizitează zona rurală. 

”Pe mine, ca președinte ANTREC Buzău, mă bucură foarte mult un aspect. Mie mi se pare că în toți acești ani, 14 ani, a crescut încrederea buzoienilor în județul lor.  În 2007, când am preluat președinția ANTREC, cumva cei din Buzău nu aveau foarte multă dorință de a se lăuda cu ce avem noi la Buzău. Astăzi, sunt convinsă că aveți prieteni, neamuri, rude și că le povestiți cu patos despre județul nostru. Fenomenul turismului rural a căpătat o amploare deosebită și cred că și economia locală cunoaște beneficii din aceste motive”, a spus Cristina Partal, președinte ANTREC.

La rândul său, unul dintre evaluatorii UNESCO a spus că se bucură de interesul acordat acestui proiect pentru că asta înseamnă că s-a înţeles importanţa momentului şi, mai ales, faptul că geoparcul nu este atât despre roci, cât mai ales despre oamenii care locuiesc în interiorul acestui areal.  În plus, a subliniat că  ceea ce a văzut în prezentarea făcută de inițiatorii proiectului este foarte promiţător şi este convins că va găsi, în timpul vizitei, multe lucruri foarte interesante .

” Voi sunteți vocea comunităților, proiectul este de jos în sus, și nu o să vină nimeni de la București, să vă impună o anumită direcție. Dacă oamenii din comunități nu vor lucrul acesta, atunci nici geoparcul nu o să se întâmple, indiferent de câte eforturi se depun din partea unei echipe sau al unor investiții. Sunteti vocea oamenilor și creați legătura între comunitate și echipa de management” a spus  Ilias Veliakos, evaluator UNESCO.

Și, nu în ultimul rând , acest proiect deschide o oportunitate imensă de accesare a fondurilor europene, aspect subliniat la întâlnirea de astăzi de Luminița Mihailov, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională SE

”Acest parteneriat reprezintă un punct foarte puternic pentru a stabili direcțiile de dezvoltare. În Buzău, densitatea populației este încă bună în zona montană, oamenii încet, încet devin mândri de locul în care trăiesc. Să fii recunoscut de UNESCO este un lucru foarte important. Pentru că construirea unui portofoliu de proiecte, din punct de vedere al sistemului cultural, având în vedere aceste obiective turistice, este în derulare. Vorbim de drumurile de acces prin care oamenii ajung la aceste locuri, e foarte important să avem infrastructura să vedem aceste locuri frumoase. Eu îmi doresc să accesăm fonduri pentru teritoriul geoparcului. Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate”, a spus Luminița Mihailov, director Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

Vizita evaluatorilor în Ținutul Buzăului a început astăzi de la Centrul de informare din Sătuc, Berca, după care evaluatorii au mers la Vulcanii Noroioși.

În următoarele 3 zile, cei doi evaluatori UNESCO, împreună cu reprezentanții Asociației Ținutul BUzăului, vor merge în vizită în județ, vor avea întâlniri cu primari, cu antreprenori, localnici şi profesori. În urma vizitei pe teren, evaluatorii își vor spune opinia despre Ținutul Buzăului, fără a da imediat un verdict.

După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în Buzău, specialiştii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris. Urmează analize amănunțite pentru ca, ulterior, Secretariatul UNESCO să transmită o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, caree se întruneşte în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obţinute, se va comunica decizia finală.

Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, “Ţinutul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 criterii analizate de specialiştii internaționali aflați zilele acestea în județ.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian