Actualitate SĂNĂTATE

Ai trimitere la medic? Fii atent la dată! Ce se întâmplă de la 1 aprilie

foto: medikatv.ro

De la 1 aprilie, unele documente medicale, ce au avut valabilitate prelungită pe perioada stării de alertă, nu vor mai putea fi folosite. Este vorba de bilete de trimitere sau recomandări, fiind necesară o nouă evaluare a medicului specialist. Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu vor fi afectate documentele care se află în perioada de valabilitate. De pildă, biletul de trimitere pentru specialități clinice va avea o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii, la fel cum era și înaintea stării de alertă. Un proiect de act normativ care cuprinde totalitatea modificărilor şi completărilor reglementărilor din sistemul de sănătate ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie se află în circuitul de avizare interinstituțională.

Într-un comunicat, Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate precizează care sunt documentele la expirarea cărora e nevoie de o nouă evaluare medicală pentru emiterea unor documente noi:

– Biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;

– Biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;

– Recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative la domiciliu;

– Recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;

– Deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.

Valabilitatea documentelor medicale este diferită, în funcție de specialități ori de problemele medicale ale unei persoane. Lista actelor medicale și perioada de valabilitate a fiecăruia le puteți găsi AICI.