Actualitate Agricultura acum

(Video) Carnea de miel, un lux pe masa de Paște. Ce anunță crescătorii de ovine

Mai este aproape o lună până la Paște, iar crescătorii de ovine au început să-și facă planuri pentru a-și valorifica producția cât mai bine. Veștile însă nu sunt foarte bune pentru consumatori pentru că prețurile la care vor fi vândute animalele sunt mai mari ca anul trecut. În aceste condiții, crescătorii de ovine spun că se așteaptă la vânzări reduse iar pentru a se salva de la faliment se vor îndrepta către export.

Scumpirile din ultima perioadă la cereale și utilități se vor reflecta și în prețurile cu care va fi vândută carnea de miel. Crescătorii de ovine și-au făcut deja primele calcule și spun că un miel bun de tăiat pentru masa de Paște ar putea costa chiar 500 de lei, adică cu o sută de lei mai mult decât anul trecut.

„Primăvara este foarte rea, foarte capricioasă, atât pentru agricultură, cât și pentru zootehnie. Nu avem apă în sol. Terenul pe care-l mai lucrăm, agricol, nu-l putem lucra datorită faptului că nu plouă, nu putem semăna. Cu animalele nu putem ieși la pășune, furajele sunt aproape pe terminate, iar prețul lor a crescut. Astfel că suntem nevoiți și noi să creștem prețurile. Deci în viu, mielul este undeva la 19 lei, față de nul trecut când a fost 12-13 lei. Totuși nici acesta nu acoperă toate cheltuielile noastre. Ar trebui să fie 26 de lei kilogramul, dar cu prețul acesta nu vine nimeni să-și mai cumpere”, a spus Soare Dorel, crescător de ovine din zona județului Vrancea.

Kilogramul de carne va ajunge la raft și mai scump.

”Tăiat va ajunge la 38-40 de lei. Sunt mai ridicate prețurile față de anul trecut, de la noi, de la crescători, undeva la 30%”, a spus același crescător.

În aceste condiții, crescătorii sunt conștienți că vânzările vor fi reduse motiv pentru care se îndreaptă mai mult către export.

”Eu, pentru Paște, am pregătiți undeva la 1300-1500 de miei. Deci marfa se caută, dar nu la prețul pe care am fost nevoiți să-l cerem acum, după toate scumpirile. Doar exportul dacă ne mai salvează că, dacă rămânem la piața pe care o avem în România suntem în faliment. Avem undeva la o mie de miei care, în zece zile, două săptămâni, sperăm să-i livrăm, dacă ne vom înțelege cu prețul. Noi dăm undeva la Constanța, iar pe parcurs, vor merge în Țările Arabe, Grecia. Pentru export, prețul este acum, momentan, undeva la 19 lei”, a explicat crescătorul.

Până acum, mii de animale din județele Buzău și Vrancea sunt deja contractate pentru export.

„Raportat la anul trecut, la această dată, din evidențele sanitar-veterinare, au fost livrate către centrele de colectare de pe raza județelor Vrancea și Constanța 5400 de capete, știind faptul că, de la nivelul acestor centre de colectare, mieii ajung undeva în Țările Arabe, care au o tradiție în a consuma carnea provenită de la mieii din România”,  a spus Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

Pentru perioada de Paște, la Buzău se așteaptă să fie sacrificate circa 20.000 de animale, adică la jumătate față de numărul animalelor ce vor fi vândute la export.

” Având în vedere apropierea sărbătorilor pascale în 2022, Direcția Sanitar-Veterinară are în vedere sacrificarea unui număr de aproximativ 20.000 de capete la nivelul abatoarelor autorizate sanitar-veterinar din județul Buzău și comercializarea mieilor către centrele de colectare în număr de aproximativ 40.000 de capete”, a spus Iulian Moca.

În ceea ce privește prețul cu care se așteaptă să fie vândut mielul în viu, la Buzău este ușor mai ridicat ca în Vrancea, respectiv 20 de lei.

”Personal, vă pot spune, că anul acesta, într-adevăr, prețul va fi undeva, din punctul meu de vedere, cu 20% mai mare. Cel puțin, în rândul crescătorilor, din câte știu eu, personal, prețul la această dată, este undeva la 20 de lei. Bineînțeles că prețul per kilogram, în viu. Prețul va fi dictat între cerere și ofertă. Dar noi, ca și țară, din păcate, nu suntem ferm consumatori de carne de ovine, cu toate că aceasta oferă calități gustative și nutritive foarte bune, având un raport între proteine și grăsime foarte bun, în special acizii grași trans sau acizii grași saturați. Deci este o carne foarte bună din punct de vedere nutritiv. Din păcate, după cum știți, noi exportăm 80% ca materie primă către Țările Arabe și aici mă refer la miei”, a explicat Iulian Moca.

De altfel, buzoienii se așteaptă la aceste prețuri și spun că nu și le vor permite și se gândesc deja la alte preparate pentru masa de Paște.