Actualitate Agricultura acum

Ce amendă a primit primul buzoian sancționat pentru incendierea terenurilor agricole. Prefectul anunță și plângeri penale

FOTO ARHIVA

Suprafață record incendiată de la începutul anului în județul Buzău. Peste 6.500 de hectare de vegetație uscată au ars în două luni și jumătate, iar fenomenul pare de necontrolat. În acest context, prefectul Buzăului a anunțat că în acest weekend a fost aplicată prima amendă pentru incendierea terenurilor agricole. În plus, Daniel Țiclea a subliniat că acesta este doar începutul și că urmează controale drastice care se vor încheia cu amenzi și chiar plângeri penale.

Sunt zile de foc pentru pompierii buzoieni solicitați să stingă incendiile de vegetație. Intervențiile vin una după alta, iar în acest weekend situația a fost atât de gravă încât Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a fost nevoit să ceară ajutorul pompierilor din Vrancea pentru a asigura eventualele solicitări care s-ar fi putut ivi în Râmnicu Sărat deoarece toate forțele din municipiu acționau pentru lichidarea incendiilor de vegetație. Au ars în total aproape o mie de hectare doar în ultimele zile, însă, pentru prima dată, de la începutul anului, a fost aplicată și o amendă unui cetățean despre care martorii spun că ar fi vinovat de producerea incendiului de la Brăiești.

”Jandarmeria aplicat o amendă de 5.000 de lei la Brăiești. Și săptămâna aceasta veți vedea foarte multe amenzi în județul Buzău pe acest subiect pentru că trebuie să înțelegem că mai ales pe acest vânt acest fenomen a devenit extrem de periculos” a spus Daniel Țiclea, prefectul Buzăului.

Sancțiunea cu amendă de 5.000 lei a fost aplicată pentru arderea vegetației pajiștilor, în situația respectivă incendiul fiind stins prin intervenția efectivelor din cadrul ISU cu sprijinul jandarmilor, iar în final a fost afectată o suprafață de peste 5 ha.

De miercuri, prefectul a anunțat controale drastice care se vor lăsa cu amenzi și chiar plângeri penale.

”Opriți-vă pentru că se pot întâmpla lucruri extrem de grave. Nu este o soluție să incendiați terenurile. Noi până acum am avut o atitudine preventivă. Ne-am rugat de oameni să se oprească. Din acest moment vor începe plângerile penale, sesizările penale, anchetele și amenzile la maximul lor”, a spus Țiclea.

De la începutul anului, pompierii au avut 320 de intervenții doar pentru stingerea incendiilor de vegetație. Și la momentul redactării acestui articol, pompierii se luptă cu flăcările care au cuprins 80 de hectare de pășune în zona Cislău, iar flăcările au pătruns și în pădure, fără însă să afecteze, deocamdată coronamentul arborilor.

De asemenea, la Buzău, luna trecută, o femeie a fost găsită carbonizată după stingerea unui incendiu de vegetație. Incidentul s-a produs în localitatea Mărgăritești.