Actualitate

Ajutor pentru pompierii buzoieni. 10 autospeciale noi vor completa parcul auto al ISU

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău va avea în dotare, în curând, autospeciale noi de stingere a incendiilor. 10 astfel de autospeciale vor intra în dotarea ISU Buzău, pentru a le înlocui pe cele cu termen mediu de utilizare depășit. În prezent, în parcul auto al pompierilor buzoieni se găsesc aproape 20 de autospeciale de intervenție în caz de incendiu. Dintre acestea, 6 au o vechime mai mare de 20 de ani, însă sunt folosite în continuare de pompieri pentru a stinge flăcările izbucnite în diverse puncte din județ.

Astfel de mașini utilizate aproape zilnic, în ultimii ani, se găsesc și în curtea celorlalte instituții din țară.  Tocmai pentru a reînnoi parcul auto al inspectoratelor, la nivel național vor fi achiziționate, printr-un proiect implementat cu fonduri europene, sute de autospeciale. Marți, 15 iunie 2021, au fost semnate două Acorduri-cadru privind furnizarea a 276 de autospeciale de stingere a incendiilor.

“În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane Euro), vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000l. Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Mijloacele tehnice vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat. Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului.”, anunță IGSU, printr-un comunicat de presă.