Actualitate

Strategie modificată! Centrele fixe de vaccinare, reorganizate, în timp ce echipele mobile vor lua cu asalt comunele județului

Coordonatorii campaniei de vaccinare anti COVID schimbă strategia.  Centrele fixe, ocolite în ultima perioadă, sunt reorganizate, iar o atenție sporită va fi acordată vaccinării în mediul rural.

Pentru  a asigura imunizarea unui număr cât mai mare de persoane, din toate colțurile județului, echipele mobile de vaccinare vor lua la pas toate comunele. Medicii și asistentele din centrele în care adresabilitatea a scăzut semnificativ vor forma echipe mobile care se vor deplasa în fiecare localitate, pentru a imuniza gratuit populația. Autoritățile de sănătate publică fac apel la primari să le fie alături și să se implice pentru buna desfășurare a campaniei, să informeze localnicii din timp, astfel încât oamenii să știe când și unde se pot vaccina.

“Mergem să vaccinăm o zi întreagă în comune, să le luăm din nou la rând, pentru că în week-end noi am accesat 11 comune, ceea ce este foarte mult. Am avut şi surpriza să ne ducem pregătiţi să vaccinăm 80-100 de persoane şi să ne întoarcem cu 18 persoane vaccinate. Cred că depinde în mare măsură de cum se implică primăria în această mobilizare la vaccinare, de informare. Vom solicita tuturor UAT-urilor să se mobilizeze, să anunţe ziua în care ar prefera ca echipa de vaccinare să fie prezentă în teren”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

În Buzău, toate centrele fixe sunt reorganizate. A fost redus programul în toate centrele, în timp ce un flux de vaccinare cu Pfizer a fost înlocuit cu un flux cu serul Johnson & Johnson. Iar în perioada următoare un flux de vaccinare și-ar putea suspenda temporar activitatea.

“Noi am redus programul la 4 ore pe flux. O să mai reducem şi din fluxuri, acolo unde este cazul, pentru că toată lumea realizează că nu poate primi nişte bani stând acolo şi aşteptând  să se prezinte una sau două persoane. Fiecare centru are obligaţia să îşi afişeze programul, iar, în absenţa acestui program, vom face deplasări cu echipele care se formează din personalul înscris în centrul respectiv.”

Reducerea programului vine în contextul în care, în ultima perioadă, pragul acestor puncte fixe a fost trecut de tot mai puține persoane. Sunt centre în care se vaccinează 20, sau chiar mai puține persoane pe zi.

“Gradul de adresabilitate al persoanelor către centrele de vaccinare a scăzut, astfel că s-a redus programul de lucru. Dacă până duminică, pe 13, programul de activitate al centrului era de 12 ore, programul s-a redus la 4 ore alternativ. O zi dimineaţa, o zi după-amiaza, astfel încât orice persoană să-şi aleagă ziua în care să se adreseze centrului pentru a fi vaccinată. În perioadele de vârf se vaccinau pe zi 80-100 de persoane. În acest moment, am ajuns la maxim 20-30 de persoane pe zi”, a declarat medicul Dragoș Gavrilă, de la centrul de imunizare din Vintilă Vodă.

Centrele fixe de vaccinare sunt reorganizate în întreaga țară. În unele dintre ele programul este redus, altele își suspendă total activitatea, pentru o perioadă. Iar echipele de vaccinare vor merge în zonele rurale astfel încât să fie asigurat accesul la vaccinare a tuturor românilor, mai ales că, spune șeful campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, perspectiva unui nou val de îmbolnăviri este cât se poate de clară, iar varianta indiană a noului coronavirus ar putea  deveni dominantă în toamnă.