Actualitate

Cum a reușit Buzăul, în doar câteva zile, să nu mai fie pe locul 1 pe țară la pesta porcină africană

Județul Buzău este la un pas să scape de amenințarea pestei porcine în exploatații. După luni bune în care virusul a făcut ravagii în cele mai mari ferme din județ, autoritățile sanitar-veterinare au reușit să stingă toate focarele din societăți comerciale. În plus, și numărul gospodăriilor în care a intrat virusul începe să scadă.

Zilele trecute, Buzăul figura pe primul loc pe țară în ceea ce privește cazurile de PPA. Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pe 10 martie Buzăul avea 12 focare active, cele mai multe din țară.

În doar o săptămână, însă, numărul acestora s-a redus considerabil. 8 focare de pestă porcină africană au fost oficial închise în această săptămână. Rămân, astfel, doar 4 focare active la porci domestici, în tot atâtea gospodării din Gălbinași, Ulmeni și Movila Banului. Dacă nu vor apărea cazuri noi, în prima parte a lunii viitoare vor fi declarate stinse toate focarele de pestă la porcii domestici, atât din gospodării, cât și din ferme.

Pe de altă parte, e în continuare alertă la porcii mistreți.

”Tot județul este afectat, avem 136 de cazuri separate pe raza județului Buzău, dintre care 29 la mistreții morți și 107 la mistreții împușcați. Anul acesta au fost identificate 5 cazuri pozitive”, a declarat, pentru Șansa News, medicul veterinar Cristian Mortasivu de la DSVSA Buzău.

Potrivit legislației în vigoare, focarele de PPA la mistreți nu se declară închise decât după cel puțin 2 ani de la momentul descoperirii lor. Asta înseamnă că, în cazul celor 5 focare declarate anul acestea, abia în 2024 ar putea fi declarate stinse.