Actualitate

Antrenoare de yoga din Buzău: ”Acest sport al minții și trupului câștigă teren. Cel mai vârstnic cursant are 70 de ani, cel mai tânăr, 10 ani”

Yoga, sportul minții și al trupului, continuă să câștige teren și tot mai mulți adepți, instructorii fiind de părere că mulți dintre cei care vin la cursuri sunt afectați de stresul cotidian, amplificat în această perioadă și de pandemia de coronavirus. Adulți, adolescenți, ba chiar și copii, apelează la ajutorul unui instructor profesionist. Iar rezultatele sunt remarcabile, o spun deopotrivă cursanții și instructorii.

Maria Ungureanu este unul dintre instructorii care organizează cursuri de yoga, la Buzău. Maria lucrează cu buzoieni de toate vârstele, de la copii, până la vârstnici de peste 70 de ani.

“Cel mai vârstnic cursant de yoga, ce vine la clasele mele, de ceva vreme, este o doamnă de 70 de ani. Nu a făcut sport până la această vârstă și nici nu a practicat vreodată yoga înainte să ajungă la mine. Iar cel mai tânăr este un băiețel diagnosticat cu autism de 10 ani care mă surprinde plăcut în fiecare săptămână”, spune Maria.

În ultimii ani, numărul cursanților s-a mărit considerabil. Din dorința de a învăța să se detașeze de greutățile de peste zi, sau de a învăța să respire și să scape de stres, sau pur și simplu pentru a face mișcare și a-și ajuta corpul să se dezvolte armonios, tot mai mulți buzoieni trec pragul sălii de cursuri.

“Yoga este uniunea dintre corp, minte și suflet. Este o disciplină care promovează sănătatea fizică, mentală și emoțională când mintea se aliniază cu sufletul. Atunci când există armonie între ce gândești, ce spui, ce simți și ce faci, devii conștient de momentul prezent și de interiorul tău. Atunci te conectezi la înțelepciunea minții tale, la intuiția inimii tale și trăiești în armonie cu tine, cu ceilalți oameni și toată natura.”

Yoga nu este doar o practică pentru minte și suflet, ci un sprijin pentru întreg corpul, spun instructorii. Persoane care suferă de durerile de spate pricinuite de orele lungi petrecute la birou, ori care nu reușesc să facă față stresului și anxietății amplificate în ultimii ani de pandemie, pot găsi o cale de ieșire din toate aceste situații prin exerciții efectuate fie în sală, fie acasă, on-line.

“Practica yoga nu este despre răsucirea și îndoirea corpului, a face niște trucuri cu corpul și a sta în cap. Scopul yoga este să-ți apreciezi corpul și să devii conștient  de mintea ta și de zgomotele pe care le creează. Pentru a practica yoga nu ai nevoie de echipament special sau un loc anume, iar beneficiile sunt multiple: permite respirația profundă în plămâni, detensionează umerii și spatele, îmbunătățește funcționarea glandei tiroide și a timusului, întărește picioarele și abdomenul. Fie ca ești în căutarea relaxării, diminuării stresului, îmbunătățirea flexibilității și mobilității, corectarea poziției corporale, ameliorarea durerilor de spate, detensionarea mușchilor, întărirea ligamentelor și tendoanelor, și multe altele.”

Pe de altă parte, în ultimii ani, inclusiv copiii sunt aduși de părinți la sală pentru a lua parte la cursuri de yoga. Astfel, fac mișcare și își dezvoltă corpul armonios dar, totodată, socializează și învață cum să lucreze în echipă.

“Yoga este pentru toată lumea, inclusiv pentru copii.  YOGA ajută copiii să crească nu doar din punct de vedere fizic. Mișcarea le oferă copiilor șansa de a se dezvolta armonios. Practica în echipă sau în cadru organizat îi ajută pe copii să fie mai sociabili, să lucreze ușor împreună cu ceilalți și să înțeleagă ce înseamnă FAIR-PLAY. În plus, YOGA este o metodă grozavă pentru copii de a se distra.”

De partea cealaltă, adulții învață să aibă un stil de viață sănătos, să capete mai multă încredere și să aibă o altă atitudine în fața provocărilor zilnice.

“Am renunțat la gestul de a lua telefonul în mână imediat cum mă trezesc. Acum fac altceva. Deschid ochii, conștientizez că respir, că sunt în viață, că m-am trezit într-o casă, într-un pat și îmi spun în gând câteva lucruri pentru care sunt recunoscătoare.”