Actualitate

Avalanșă de solicitări pentru testare COVID-19 la domiciliu. Ambulanțierii primesc peste 100 de apeluri pe zi

De câteva zile, Serviciul de Ambulanță Județean Buzău se confruntă cu o avalanșă de cereri venite din partea buzoienilor care vor să se testeze pentru a afla dacă sunt infectați cu noul coronavirus. Pentru prima dată de la debutul valului 5, ambulanțierii au peste 100 de astfel de solicitări în 24 de ore. Dacă în ultimele săptămâni înregistrau câte 20, cel mult 30 de apeluri în 24 de ore pentru testarea COVID-19, de câteva zile au chiar și de 4-5 ori mai multe.

Potrivit oficialilor SAJ Buzău, avalanșa de solicitări pentru testare se înregistrează începând de duminică. Astfel, în ultimele zile au fost și câte 130 de apeluri în acest sens, sau chiar mai multe. Deocamdată ambulanțierii buzoieni spun că fac față solicitărilor, însă, dacă trendul se va menține, situația se va schimba. S-ar putea ajunge, din nou, ca în valurile precedente, să fie impuși timpi de așteptare.

“Până duminică am avut 20 sau 30 de solicitări pentru testarea COVID-19 la domiciliu în 24 de ore. Acum avem 130 de solicitări raportate pe zi. Deocamdată, le onorăm în ziua respectivă, facem față, nu este ceva deosebit. Probabil că dacă vor fi mai multe, 200-300, le vom temporiza, dar deocamdată nu s-a temporizat nimic, nu s-a lăsat de pe o zi pe alta nimic. Avem, în funcție de numărul de solicitări, două echipaje desemnate pentru testări COVID-19 la domiciliu”, a declarat pentru șansanews.ro, managerul SAJ Buzău, Luana Zissu.

În valul 4, explozia de infectări cu coronavirus a făcut ca ambulanțele să ajungă cu întârziere chiar și de zeci de ore la pacienții care prezentau simptome specifice COVID-19 și care solicitau prezența unui echipaj la domiciliu pentru a fi testați. Unele autospeciale rămâneau blocate în curtea Spitalului Județean ore bune cu bolnavii, în așteptarea identificării unui loc în spital pentru pacient.