Actualitate

Sindrom inflamator, depistat la copii, după infecția cu coronavirus! Ce recomandare are șeful secției Pediatrie din Spitalul Județean

Tot mai mulți copii au ajuns în ultimele zile la Urgențe Pediatrie cu diferite probleme respiratorii și, din păcate, mulți dintre ei, au fost, ulterior, confirmați cu SARS-CoV-2. Deși majoritatea dezvoltă o formă ușoară a bolii, iar numărul celor care rămân internați este destul de mic, medicii sunt îngrijorați. Pediatrii au observat că cele mai mari probleme apar nu în timpul episodului de boală și după vindecare. Într-o intervenție la Focus News, Gina Anica, șeful Secției Pediatrie din Spitalul Județean a vorbit despre sindromul inflamator depistat la mulți copii, de vârste mici, de până în 11 ani, la câteva săptămâni după infecția cu SARS-CoV-2.

„Chiar în ultimele 4-5 zile am văzut o explozie de cazuri. Cel puțin la camera de gardă sunt extraordinar de mulți copii cu viroze și destul de mulți pozitivi. Ce pot eu să spun din experiențele anterioare, o problemă nu a fost în momentul infecției acute, ci după, adică la 3-4 săptămâni de la vindecare, când a apărut acel sindrom multi-sistemic inflamator și au fost destul de mulți copii afectați. Asta este marea noastră îngrijorare” a explicat Gina Anica.

Acest sindrom, spune pediatrul, debutează cu febră foarte mare care se manifestă brusc.  

„În primul rând, acest sindrom se manifestă prin febră destul de mare, persistentă, iar ca și afectare organică, hepatică și cardiacă. Cea mai frecventă și mai îngrijorătoare a fost afectarea cardiacă mai ales că noi, în Buzău, nu avem cardiolog pediatru. Sfatul meu pentru părinți este ca atunci când copilul manifestă febră mare, nejustificată, fără să fie însoțită de altă simptomatologie, cu stare generală alterată și mai ales dacă știu că s-a trecut și prin infecția cu SARS-CoV-2 să se prezinte la medic pentru că da, ne putem gândi la acest sindrom”, a spus șeful secției de Pediatrie din Spitalul Județean Buzău.

În acest context, pediatrul este de părere că vaccinarea anti COVID-19 ar fi singura metodă de prevenție a acestui sindrom.

„Cei mai mulți copii cu sindromul multi sistemic inflamator au fost în categoria 5-11 ani. Cel puțin în valul 4 am avut și noi cazuri pe care le-am trimis la București. Se pare că din datele care ne vin pentru vaccinare, vaccinul ar proteja foarte mult copiii pentru acest risc. Nu neapărat pentru infecție acută, și așa suntem în plin val, deci vaccinul nu ne-ar proteja acum, zilele astea, ci mai degrabă în prevenirea acestei afecțiuni, acestui sindrom inflamator, care se poate declanșa și se poate manifesta la 2-3 săptămâni de la infecția acută”, este recomandarea pediatrului.

Campania de vaccinare pentru categoria 5-11 ani a debutat miercuri în toată țara. Buzăul a primit 600 de doze de vaccin de la Pfizer, iar administrarea serului se face în două centre amenajate în municipiul Buzău și unul în municipiul Râmnicu Sărat.