Actualitate

(Video) UPDATE: Anunț bombă al procurorilor: cercetările în scandalul pesticidelor au fost extinse. Care sunt suspiciunile

Anchetă extinsă în cazul cultivatorilor din bazinul Glodeanu Sărat, care ar fi utilizat substanțe interzise pentru a forța creșterea legumelor. Procurorii au anunțat că fac verificări în cazul a 3 legumicultori din Glodeanu Sărat, și nu doar 2, așa cum se știa la izbucnirea scandalului. În același caz, este cercetat și bărbatul din Ilfov, cel care importa substanțele interzise în țara noastră și le vindea producătorilor.

Cosmin Marius Niță, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele

Verificările efectuate până în acest moment au arătat că substanțele respective ar fi fost utilizate de către legumicultori pentru stropirea plantelor. Ce nu se știe, însă, este concentrația folosită. Adică, dacă au fost utilizate concentrații care să transforme roșiile în produse periculoase și să afecteze sănătatea persoanelor care ar fi consumat legumele. Pentru a clarifica situația, au fost prelevate probe din solarii, fiind așteptate rezultatele analizelor de laborator.

Informațiile strânse de anchetatori până în acest moment arată că substanțele intersize în țara noastră ar fi fost folosite doar în solariile cu tomate, nu și în cazul altor culturi.

“Simpla utilizare a acestor substanțe neautorizate în România constituie infracțiune, însă, mai departe nu știm dacă tomatele respective efectiv au fost afectate în asemenea măsură încât sănătatea populației să fie afectată în urma comercializării. Din datele noastre, substanțele au fost utilizate doar în salariile de tomate. În mod evident, acestea se pot folosi și către alte produse în funcție de decizia proprietarului de solar, dar datele noastre privesc doar solariile de tomate. Ele erau în curs de coacere, nu știm dacă au ajuns efectiv pe piață”, a mai declarat prim procurorul Cosmin Marius Niță.

8 probe de roșii, recoltate, astăzi, de la Glodeanu Sărat

Între timp, pentru a liniști consumatorii care pun la îndoială calitatea roșiilor românești, ministrul Petre Daea a trimis specialiștii din ministerul Agriculturii pentru a lua probe de la Glodeanu Sărat. Corpul de Control a ajuns în această dimineață în comuna buzoiană după ce Daea a aflat, seara trecută, în timpul unei intervenții în direct, la Focus TV, faptul că, de la izbucnirea scandalului nu a fost prelevată decât o singură probă de la tomatele din Glodeanu Sărat. Detalii aici și aici.

Controlul a durat câteva ore, timp în care echipele de la minister au vizitat mai multe solarii, iar acolo unde legumicultorii aveau roșii coapte și se pregăteau să le comercializeze inspectorii fitosanitari au luat tomate în vederea testării.

În total au fost luate 8 probe care au fost trimise chiar astăzi la laboratorul Autorității Națională Fitosanitare ,iar rezultatele sunt așteptate în maxim trei  zile lucrătoare.

Legumicultorii care s-au trezit cu inspectorii în solarii au spus că verificările sunt bine venite pentru că efectele acestui scandal se văd în prețul roșiilor.

Inspectorii din cadrul ministerului au promis că vor reveni la Glodeanu Sărat astfel încât să se dovedească dacă cazurile celor trei cultivatori sunt excepții sau folosirea substanțelor interzice este o practică folosită de mai mulți cultivatori. Până atunci, directorul Direcției Agricole Buzău , Cosmin Florea, spune că se bazează pe încrederea pe care o are în cultivatori.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei legumicultori din Buzău vizați de ancheta procurorilor riscă pedepse de până la 7 ani de închisoare.