Actualitate

Anunțul momentului! Unde ar putea fi construit Spitalul Municipal Buzău

sursa foto : Google
sursa foto: Google

Proiectul construirii unui spital municipal la Buzău a devenit un obiectiv pentru administrația locală. Unitatea sanitară va fi ridicată de Primăria Municipiului care a creionat deja un plan în ceea ce privește capacitatea de internare și a identificat  terenul pe care va fi construit noul spital. Cu toate acestea, primarul Constantin Toma a recunoscut că investiția este una extrem de mare, imposibil de realizat din bugetul municipiului Buzău, motiv pentru care speră să atragă fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Cu alte cuvinte, intră într-o luptă strânsă în care există concurenți puternici precum Constanța și Galați.

Spitalul Municipal ar urma să aibă 150 de paturi, adică o unitate spitalicească la un sfert din capacitatea de internare a Spitalului Județean Buzău, va fi înconjurat de un parc și va fi prevăzut cu o zonă de parcare generoasă. Sunt primele detalii oferite chiar de primarul Constantin Toma cu privire la unitatea medicale pe care Primăria își ia angajamentul să o construiască. În plus, edilul șef a dezvăluit pentru șansanews.ro și unde ar putea fi construit noul spital dat fiind faptul că este nevoie de o suprafață destul de mare.

„Deocamdată am identificat un teren de câteva hectare, pentru că un spital trebuie să aibă în jurul său cel puțin un hectar și jumătate  sau două pentru a putea ieși ceva fezabil, inclusiv cu un parc, cu zonă de parcare. Am găsit acest teren vis-a-vis de depozitul de bere spre Vernești. Mai avem acolo câteva hectare, mai în spate, nu la stradă, dar vom putea folosi sensul giratoriu din acea zonă”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Edilul șef a precizat că terenul aparține Primăriei Buzău, iar asta reprezintă principalul argument în alegerea făcută.

”Terenul aparține Primăriei, pentru că este cea mai ușoară soluție. Așa cum știți Buzăul nu are teren, și ca să cumpărăm în altă parte, cu toate procedurile, ar dura undeva la 6 luni. Mai avem acolo câteva constrângeri, efectiv mai trece o conductă de gaze acolo, dar vedem ce putem face. Am băgat în studiu acest teren. Din primele informații pe care le avem de la arhitecta șefă, reiese că am avea voie să construim în acea zonă, respectând reglementările urbanistice stabilite prin PUZ-ul care este în vigoare”, a mai precizat Toma.

Și dacă problema terenului pare, cel puțin la prima analiză, rezolvată, finanțarea unui astfel de proiect rămâne o provocare. După un calcul făcut chiar de edilul șef al municipiului, unitatea spitalicească, la capacitatea anunțată, ar costa circa 75 de milioane de euro, adică o sumă mult prea mare pentru bugetul Buzăului , așa că Toma speră să atragă fonduri europene.

”Este o oportunitate de finanțare prin PNRR. Va fi foarte dificil pentru că dimensiunea Buzăului este mică. În acest demers au intrat și Galațiul și Constanța care, ca dimensiune, sunt de 2,5 ori mai mari decât Buzăul. Este o competiție și vom intra în ea. Vor intra cam 6-7 spitale de la 0. Deci competiția este extrem de dură și vom încerca să ne batem și noi și ne vom bate astfel încât să accedem la o asemenea finanțare, pentru că la 150 de paturi, cam 500.000 de euro este calculat patul, toată investiția cu toate dotările, investiția s-ar ridica la 75 de milioane de euro. Bugetul Buzăului nu va permite niciodată așa ceva. Important este să începem și pe parcurs să găsim alte surse care să ne ajute în acest demers, pentru că un spital municipal este ultra necesar pentru orașul nostru”, a spus Toma.

Deocamdată, în bugetul pentru anul 2022, va fi cuprinsă suma necesară pentru studiul de fezabilitate pentru noul spital, astfel încât să poată fi pregătită la timp documentația pentru depunerea în cadrul PNRR.

„În acest buget vom prinde studiul de fezabilitate, pentru că acesta este și bază pentru documentația care va sta la baza lucrării, pe fonduri europene”, a mai precizat edilul șef al municipiului.

Tot primarul municipiului a apreciat că Spitalul Municipal va fi un unitate medicală generalistă, unde să se poată trata toate bolile.

Declarații cu privire la zona în care ar putea fi ridicat Spitalul Municipal Buzău au fost făcute și de deputatul PNL, Gabriel Avrămescu, în direct, la Sens Direct. Iată aici declarațiile.