Actualitate SĂNĂTATE

Apel către medicii de familie din mediul rural de a se implica în lupta anti COVID. “Vrem să creștem interacțiunea medic-pacient, să fie mai mulți medici care vaccinează în cabinet”

Rata de incidență a cazurilor COVID a scăzut ușor în ultimele zile, la Buzău, însă situația rămâne îngrijorătoare. În continuare, sistemul medical este suprasolicitat de valul de pacienți care ajung la spital mult prea târziu, cu o stare extrem de gravă, care impune îngrijire la ATI. În acest context, autoritățile buzoiene caută noi soluții pentru a scădea presiunea de pe spitalele din județ. Una dintre variante este implicarea cât mai multor medici de familie în campania de vaccinare, dar și în îngrijirea și monitorizarea bolnavilor COVID.

Într-o intervenție în direct la Focus Tv, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, a anunțat că marți va avea o ședință on-line cu toți primarii din mediul rural. Va fi o întrunire în cadrul căreia prefectul de Buzău va face un apel către primari de a discuta cu medicii de familie din fiecare comună astfel încât să găsească soluții pentru ca halatele albe să fie angrenate în lupta împotriva COVID-19, în sensul de a ține mai strâns legătura cu fiecare pacient infectat cu coronavirus.

“Mâine, la ora 11:00, vom avea o ședință cu toți primarii din zona rurală. De ce din zona rurală? Pentru că cele două mari municipii sunt deservite de medicina de familie, de centre de vaccinare. Vom ruga primarii să poarte discuții cu medicii de familie, și CJAS va fi în ședință,  să încercăm să creștem interacțiunea dintre pacient și medic, atât în faza inițială a infectării, cât și ca urmărire și ca tratament”, a declarat prefectul Daniel Țiclea, la Focus Tv.

Șeful de la Casa Albă spune că este nevoie de implicarea unui număr cât mai mare de medici de familie, inclusiv în campania de vaccinare, pentru a putea răzbi în lupta împotriva noului coronavirus.

“În ședința cu primarii, încercăm să mergem spre medicii de familie care nu au aderat în a face vaccinări. Dacă s-ar face acolo în comunitate, în sat, ar fi foarte ușor și pentru  primar să identifice acele 5-7 persoane vulnerabile, să găsească o soluție cu medicul de familie, cu asistentul social să fie vaccinate persoanele respective. Asta ne dorim la ședința de marți, să sporim interacțiunea și să ne adresăm medicilor de familie. Nu vreau să creadă că eu îi arăt ca fiind în afara frontului, nu! 80 de medici din 180 sunt alături de noi în lupta asta și vaccinează, inclusiv în cabinete. Dar, căutăm orice resursă disponibilă spre a face mai bine, și una este medicina de familie. Cred că mai este loc să convingem mai mulți medici să vaccineze în cabinet.”

O altă măsură pe care o au în plan autoritățile buzoiene este creșterea capacității de internare la Spitalul Județean. Se are în vedere amenajarea a încă 10 paturi la Secția Boli Infecțioase pentru bolnavii COVID. Problema rămâne însă în ceea ce privește criza locurilor la ATI.