Este nevoie de prevenție! A arătat-o, încă o dată, și prima campanie de conștientizare a cancerului mamar organizată de chirurgii Spitalului Râmnicu Sărat. Maratonul ecografiilor mamare a scos la iveală o serie de boli pe care cele mai multe dintre pacientele care s-au prezentat în cabinete nici nu știau că le au. Totuși, fiind descoperite la timp vor putea fi tratate astfel încât se va evita agravarea lor.
Timp de trei zile, în perioada 18-20 mai, pe durata campaniei de conștientizare a cancerului mamar, cei trei chirurgi, respectiv dr. Diana Munteanu, dr. Andreea Gibă Păscuțoi și dr. Adnan Al Aloul au consultat aproape 200 de femei, majoritatea fiind doamne în jurul vârstei de 50 de ani.
„În primele două zile, am făcut pe zi cam 28 de ecografii atât eu cât și doctorul Adnan. Am depistat atât formațiuni benigne, cât și maligne. În cea de-a treia zi au mai fost de consultat aproximativ 15 paciente atât eu, cât și doctorul Adnan. Apoi, în fiecare zi, de acum încolo, vom face ecografii, în funcție de cerere. Cele care s-au prezentat la consult au vârste cuprinse de la 30 până la 70 de ani, preponderent 50-60 de ani. Până acum, am depistat formațiuni benigne, chisturi mamare, microadenoame și o recidivă de cancer mamar, două cancere mamare.”, a declarat doctor Diana Munteanu.
Ecografiile mamare au fost gratuite, iar în urma investigațiilor, pacientele au primit recomandări, în funcție de diagnosticul primit.
„Toate au plecat cu recomandări de ecografie ori la șase luni, ori la un an. Celor trecute de 40 de ani li s-a recomandat mamografie. Cele care au suspiciunea de neoplasm mamar, vor urma să facă mamografie și apoi vor veni la noi pentru puncția mamară. Și după comisie oncologică și tratament în funcție de decizia comisiei oncologice.”, transmite medicul Diana Munteanu.
”Deși campania s-a încheiat, ecografiile mamare se vor realiza în continuare pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie”, a spus șeful secției Chirurgie, Adnan Al Aloul.
La fel ca și în cazul campaniei de conștientizare a cancerului mamar, medicii transmit că vor urma și alte evenimente ce își propun ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare.
„Da, pe viitor vom mai organiza astfel de evenimente. Ne dorim să organizăm un screening pentru cancerul colorectal, ce înseamnă efectuarea de colonoscopii, la cei cu grad înalt de risc. Nu știm în ce perioadă, după luna septembrie probabil, acum vine o perioadă de concedii, lumea este plecată și nu vom putea organiza acum, pe perioada verii.”, a adăugat doctor Diana Munteanu.
Rolul acestor evenimente este de informare și conștientizare a populației despre metodele de prevenție existente, depistarea precoce a bolilor, posibilităților de diagnostic, precum și tratamentul pe care trebuie să-l urmeze pentru sănătatea acestora.
Adaugă comentarii