Actualitate

Sfinții Constantin și Elena, sărbătoare importantă. Ce să nu faci în această zi!

Astăzi, 21 mai, sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena. Este o sărbătoare importantă atât în calendarul creștin-ortodox, cât și pentru alte culte creștine. Constantin cel Mare s-a născut în Nis, Serbia, în secolul 3 și este recunoscut pentru măsurile de sprijinire a bisericilor și a preoților . Este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene). Biserica Romano-Catolică o sărbătorește pe Sfânta Elena la 18 august. Împărăteasa Elena, mama ÎmpăratuluI Constantin, a rămas în istorie drept cea care i-a eliberat sclavii şi i-a ajutat pe creştinii persecutaţi. Aceasta a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte lăcaşuri.

Astăzi, sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Ileana, Elena, Ilinca, Lenuța, Constantin, Costel, Costică. Tuturor, la mulți ani!

Sărbătoarea de astăzi este însoțită de numeroase credințe populare. Iată, mai jos, câteva dintre tradițiile, obiceiurile și superstițiile care însoțesc această zi!

  • De Sfinții Constantin și Elena, se împart cruciulițe cunoscuților pentru a aduce reușită în ceea ce ne propunem;
  • În această zi, se duc flori de bujor și de iasomie, la biserică, dar și pâine și prăjituri făcute în casă;
  • În această zi de sărbătoare, nu se seamănă, pentru că cele semănate nu vor da roade, ci vor fi mâncate de păsările văzduhului;
  • Este o zi importantă și în legătură cu obiceiul de transhumanță: ciobanii stabilesc unde vor așeza stânele, măsoară laptele pe care îl primește fiecare proprietar de oi când îi vine rândul. În trecut, se făceau și ritualuri pentru apărarea stânelor, precum aprinderea ”focului viu”;
  • Femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă casa pentru a îndepărta duhurile rele;
  • Nu se face treabă în casă și în gospodărie.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian