Actualitate

ASTĂZI SE DECIDE! Afli de AICI dacă elevii revin în bănci pe 8 februarie

Decizia finală privind redeschiderea şcolilor începând de lunea viitoare, 8 februarie,  este aşteptată, marți, după o nouă evaluare a situaţiei epidemiologice. Revenirea elevilor în bănci este dorită de majoritatea factorilor implicaţi în luarea deciziei, însă sunt și aspecte care ar putea sta la baza unei alte hotărâri decât aceea de a fi redeschise școlile fizic:  contagiozitatea mare a noii tulpini de coronavirus şi faptul că puţini dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat până acum.

Decizia privind deschiderea şcolilor după vacanţa intersemestrială va fi luată de preşedintele Klaus Iohannis împreună cu premierul Florin Cîţu, miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei şi specialiştii din sistemul sanitar. În cazul în care se va reveni la şcoală decizia va fi descentralizată la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de incidenţa cumulată. 

Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”. La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.  Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar.  La peste 6 la mie, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online. 

Conform raportării de luni, Buzăul are o incidență înregistrată în ultimele 14 zile de 0,5 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, plasând județul în scenariul verde.