Actualitate

ÎN TOAMNĂ, CU 8 CLASE A IX-A MAI PUȚINE, LA BUZĂU. Ce se întâmplă cu profesorii

În toamnă, în judeţul Buzău, vor fi mai puţine clase de-a IX-a, având în vedere că în această vară vor încheia clasa a VIII-a mai puțini elevi față de anul școlar precedent. Autoritățile din învățământ subliniază că această scădere a numărului de elevi îşi găseşte explicaţia în cele întâmplate în anul şcolar 2011-2012, atunci când s-a introdus clasa pregătitoare, iar părinţii copiilor de șase ani puteau să aleagă dacă îi înscriu la grădiniţă sau în clasa „zero”. Situația va reveni la normalitate în anul școlar 2022-2023. Însă până atunci, în toamnă, Buzăul va avea cu 8 clase de-a IX-a mai puține față de anul școlar actual.

Anul acesta, în școlile din județul Buzău funcționează 139 de clase de-a IX-a, atât la liceu cât și în școlile profesionale ori vocaționale.
Pe fondul scăderii populației de vârstă școlară de la o generație la alta, în anul viitor școlar, în județ ar fi rămas 118 clase. Diminuarea ar fi însemnat ca unii dintre profesori să fie trimiși acasă. Dascălii pot răsufla ușurați acum după ce Ministerul Educației a emis un ordin prin care la nivel liceal numărul maxim de copii poate fi de 26 în clasele cu profil teoretic, în timp ce în școlile profesionale, ori in cele vocaționale, nu pot fi într-o clasă mai mult de 24 de copii.
Noile reglementări care nu mai permit funcționarea unor clase cu 28-30 de copii ori chiar mai mult de atât vor face în final ca reducerea numărului de clase să fie doar de 8.

”Pentru anul școlar 2020-2021 avem la clasa a noua 139 de clase. Urmare a scăderii nr. de elevi, cu același efectiv de 28-30 de copii ar fi trebuit să avem o cifră maximală de 118 clase. O diminuare destul de importantă. Ordinul de ministru 3164 din 21 ianuarie a venit însă să corecteze sau să îmbunătățească numărul de elevi la clasă, in sensul de a-l scădea și pentru creșterea actului educațional, astfel încât diminuarea pe care o avem e acum, undeva, la 8 clase. Adică, pentru anul următor avem 131 de clase care ne reies din efectivele de elevi care termină clasa a opta. (..) Această scădere a fost repartizată ca și clase la unitățile de învățământ liceal și profesional, acolo unde rezultatele au fost mai slabe, acolo unde agenții economici nu au mai dezvoltat aceleași contracte și parteneriate și ca urmare a stării pandemice. Cert este că planul de școlarizare a fost aprobat în CLDPS, în Consiliul de Administrație al Inspectoratului ca și propunere și a fost înaintat Ministerului spre aprobare”, a declarat pentru șansanews.ro inspectorul general al ISJ Buzău, profesorul Ionel Meirosu.

Autoritățile din învățământul buzoian dau asigurări că modificările ce vor fi operate în anul scolar urmator nu vor genera restrucrurari de personal in randul cadrelor didactice.

”La acest moment, cu cele 131 de clase nu avem situații de restrângere și de diminuare a activității personalului didactic în unitățile de învățământ liceal și profesional din județul Buzău”, a mai spus Meiroșu.

Publicitate