Atacul cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România, care a afectat ieri activitatea în 21 de spitale din țară, inclusiv Spitalul Județean Buzău, a ajuns în atenția procurorilor DIICOT.
Structura centrală a DIICOT anunță deschiderea unui dosar de cercetare penală, pentru a da de urma hackerilor ce au provocat ieri un adevărat haos în spitale. Pentru moment este o anchetă in rem, adică asupra faptei.
”La data de 12.02.2024, două societăți comerciale care prestează servicii de mentenanță a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu faptul că, în zilele de 11 și 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat și infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware ce a avut drept consecință blocarea funcționării acestui sistem și a comunicațiilor de orice fel, precum și restricționarea accesului la bazele de date informatice. În cauza constituită se efectuează cercetări, in rem, privind săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice”, transmite DIICOT.
La Buzău, problemele au fost remediate la Spitalul Județean în cursul după-amiezii de ieri, când lucrurile au revenit la normal. Șansa News a scris despre acest subiect AICI.
Între timp, însă, hackerii au dat astăzi un nou atac, fiind afectate alte 5 spitale, dar au cerut și o răscumpărare, după cum anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
”La încă cinci spitale se confirmă incidentul de securitate cibernetică, dar nu există până acum niciun indiciu referitor la exfiltrarea datelor: Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă”, București, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, Hunedoara, Spitalul de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede, Spitalul Orășenesc Băicoi, Clinica Sante Călărași (clinică privată). Există o cerere de ransom (răscumpărare) de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 EURO). În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât și alte autorități cu atribuții în domeniul securității cibernetice implicate în analiza acestui incident RECOMANDĂ SĂ NU se ia legătura cu atacatorii și să nu se plătească răscumpărarea cerută!”, transmite DNSC.
Adaugă comentarii