Actualitate

ATENȚIE DE UNDE FACEȚI CUMPĂRĂTURILE DE PAȘTE! Jumătate din controalele DSP-ului s-au încheiat cu amenzi și avertismente

Maraton al controalelor înaintea Sărbătorilor Pascale. Zeci de cofetării, brutării, unități de alimentație publică și magazine cu produse specifice perioadei au fost verificate de echipa inspectorilor Direcției de Sănătate Publică. Rezultatul arată că este nevoie de o atenție sporită atunci când ne facem aprovizionarea pentru masa de Paște pentru că aproape jumătate dintre controale s-au încheiat cu amenzi și avertismente din cauza nerespectării condițiilor igienico-sanitare.

”În cadrul acțiunii au fost verificate un număr de  66 unități, din care 23 unități de producție produse de panificație/patiserie/cofetărie, 3 unități de producție preparate din carne, 33 unități de comercializare a produselor alimentare și nealimentare specifice și 7 unități de alimentație publică”, a anunțat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău.

Cofetăriile și patiseriile, în topul unităților amendate

Cele mai multe nereguli au fost descoperite în patiserii și cofetării. Aici, lista cuprinde depozitarea neconformă a produselor alimentare, inspectorii găsind în brutării și cofetării marfă lăsate direct pe podea. În plus, apa folosită la pregătirea dulciurilor nu era monitorizată prin analize de laborator, iar dezinfecția , atât de necesară în această perioadă, nu era făcută corespunzător astfel încât să fie asigurată siguranța alimentară.

  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare și a materialelor destinate să între  în contact cu alimentele, astfel încât să fie evitată contaminarea acestora. Mai exact, marfa era depozitată direct pe paviment, fără asigurarea rafturilor și paleților, fără asigurarea condițiilor specifice pentru fiecare categorie. În plus, au fost depistate unități care și-au făcut aprovizionarea în cantități depășesc posibilitățile de păstrare a acestora.
  • neefectuarea monitorizării de operaționale și de audit a calității apei potabile utilizate în industria alimentară conform prevederilor HG nr. 974/2004 (neefectuarea monitorizării în laborator înregistrat la Ministerul Sănătății și la parametrii prevăzuți în legislația menționată:
  • lipsa sau  asigurarea în cantități insuficiente a unităților cu produse biocide specifice pentru suprafețe, utilaje, ustensile, mâinile lucrătorilor
  • neutilizarea corectă  sau conform instrucțiunilor producătorului a produselor biocide și păstrarea acestora în conditii care să prevină modificările fizico chimice și ale proprietaților biocide ale produselor
  • neasigurarea dotării și aprovizionarii cu utilaje, ustensile și materiale specifice curățeniei și dezinfecției și neasigurarea spațiului special destinat  pentru păstrarea acestora
  • angajarea sau menținerea în unitățile care desfășoara activități de producție, comercializare produse alimentare a personalului fără certificatul de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă;
  • neefectuarea examinărilor medicale periodice specifice fiecărui loc  de  munca din sectorul alimentar;

”Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 12 sancțiuni din care 6 avertismente conform Ordonantei nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contraventiilor și 6 amenzi contravenționale în cuantum de 4900 lei în conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 857/2011  privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice”, a spus Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

Aceleași nereguli au fost depistate și la două dintre unitățile de alimentație publică controlate de inspectorii DSP care au primit avertismente. Tot cu avertismente au fost sancționate și alte 14 unități de comercializare produse alimentare și nealimentare.

Lista neregulilor găsite în aceste magazine cuprinde lipsa sau  asigurarea în cantități insuficiente a unităților cu produse biocide specifice pentru suprafețe, utilaje, ustensile . De asemenea s-a constatat că substanțele biocide nu erau utilizate corect astfel încât  să prevină modificările fizico chimice și ale proprietăților biocide ale produselor. La fel ca și în cofetării, inspectorii au găsit marfă depozitată direct pe podea și nu într-un loc special amenajat și în condiții care să respecte condițiile de igienă .