Actualitate

MAGAZINELE PRODUCĂTORILOR LOCALI, LUATE CU ASALT ÎN ACESTE ZILE! Un coș cu produsele tradiționale de Paște costă o mie de lei

Mielul s-a vândut ca pâinea caldă. O spune președintele Cooperativei Agricole ”Unirea Gospodarilor”, Dan Ivașcu, care a vândut, pentru prima dată anul acesta, miei prin intermediul magazinelor pe care le are în Buzău dar și în alte orașe mari din țară. Animalele crescute în gospodăria țărănească au fost la mare căutare, iar forma asociativă în care se află le-a permis crescătorilor să vândă mieii la un preț cu aproape 10 lei mai mic decât restul crescătorilor.

”Joi am vândut ultimii miei pe care i-am avut. Am avut o cerere foarte mare, atât în Buzău cât și în București. Mieii s-au vândut pe bază de comandă, iar prețul a fost unul foarte bun, respectiv 30 de lei kilogramul”, a spus Dan Ivașcu.

Cu alte cuvinte, carnea de miel s-a vândut cu aproape 10 lei mai puțin decât în piețe, de exemplu, unde un kilogram de carne se vinde cu prețuri de până la 40 de lei. Crescătorii de animale au motivat aceste sume prin faptul că în ultimul an a crescut foarte mult prețul la cereale, motiv pentru care au fost și ei nevoiți să-și vândă marfa mai scump. În schimb, prin această formă asociativă s-a putut păstra un preț mai scăzut tocmai pentru că toată activitatea este integrată, iar nutrețul poate fi asigurat tot de alți membri ai cooperativei care, la rândul, lor cultivă cereale.

”Am putut păstra acest preț bun pentru că noi punem la dispoziția membrilor cooperatori tot ce au nevoie la prețuri foarte bune pentru că una este să negociezi achiziția de nutrețuri la nivelul Cooperativei și alta e să negociezi la nivel individual. Pe de altă parte, avem membri cooperatori care cultivă cereale și aceștia pot asigura hrana crescătorilor”, a explicat Dan Ivașcu.

Dan Ivașcu

Cerere mare este și pentru restul bucatelor tradiționale. Vorbim de preparate gătite după rețete tradiționale, cu ingrediente naturale de la producători locali. De exemplu, drobul de miel care se vinde cu 36 de lei kilogramul. La capitolul desert, cozonacul și pasca sunt cele mai căutate dulciuri pentru masa de Paște. Un kilogram de cozonac țărănesc și cel de pască cu multă brânză se vinde cu 55 de lei.

Pentru a diversifica masa de Paște, producătorii locali au pregătit și un platou cu prăjituri tradiționale care se vinde cu 85 de lei kilogramul.

Ouăle sunt aduse direct din gospodăria crescătorilor de păsări, iar prețul pe bucată este de 1,2 lei.  

Dan Ivașcu

”Am păstrat la produsele noastre prețurile ca în perioada Crăciunului , nu le-am mai crescut. Astfel că putem asigura o masă de Paște, pentru o familie de 4 persoane, în suma de o mie de lei, cuprinzând produsele tradiționale pentru această sărbătoare ouă, cozonac, pască, prăjituri, drobul de miel și alte preparate pentru micul dejun”, a spus Dan Ivașcu.