Actualitate

Au început înscrierile pentru învățământul dual! Număr record de locuri și specializări noi

Este momentul în care Buzăul își alege următoarea generație de meseriași. Începând de ieri s-a dat startul înscrierilor pentru învățământul dual astfel că absolvenții de gimnaziu care vor să învețe o meserie în următorii trei ani au la dispoziție doar câteva zile pentru depunerea dosarelor. Oferta de anul acesta aduce atât un număr record de locuri pentru învățământul dual dar și specializări noi.

Criza forței de muncă a schimbat oferta educațională la Buzău. Pentru prima dată de la înființare, învățământul dual înregistrează o triplare a numărului de locuri scoase spre ocupare.

”Am avut o propunere de 254 de locuri pentru învățământul dual și s-au concretizat 185. Numărul este foarte mare dacă avem în vedere faptul că anul trecut am avut doar 54 de locuri în trei licee din Buzău care au adoptat această formă de învățământ”,  spus Elena Iordache , inspector școlar.

Elena Iordache, inspector școlar

În plus, anul acesta tot mai multe școli au adoptat această formă de învățământ tocmai pentru că există o cerere crescută din partea angajatorilor care suferă de personal calificat. În total, vor fi 5 licee față de trei câte erau anul trecut care vor avea 9 clase pentru învățământul dual.

Mai mult decât atât, tinerii vor avea la dispoziție o paletă mai variată de meserii pentru care se pot pregăti, fiind în același timp siguri că la finalul celor trei ani de studiu au și un loc de muncă asigurat.

”Pentru prima dată avem un liceu din Râmnicu Sărat care a creat clase pentru învățământul dual. Aici avem specializări din domeniul agricol”, a spus Elena Iordache.

Alte specializări sunt: Electrician exploatare joasă tensiune, Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație, Mecanic utilaje și instalații în industrie, Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, sudor, lăcătuș, brutar, Tinichigiu – vopsitor auto, Operator în prelucrarea legumelor și fructelor, Electromecanic utilaje și instalații industriale,si altele.

Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional și dual se face în perioada 3-7 iulie.

Elena Iordache, inspector școlar

Elevii care se îndreaptă spre această formă de învățământ vor beneficia și de o bursă de 400 de lei, pe lună. Pentru elevii din mediul rural, este asigurat și transportul gratuit în municipiul Buzău.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Etichete