Actualitate Agricultura acum

Bani pentru producătorii agricoli afectați de secetă. Dosarele trebuie depuse urgent

Seceta din 2022 i-a lăsat pe agricultorii buzoieni cu hambarele goale. La finalul anului agricol, fermierii au avut de contabilizat doar pierderi pentru că lipsa precipitațiilor a distrus tot ce au pus în pământ atât în toamnă cât și în primăvară. Toți acești fermieri primesc acum o gură de oxigen. Este vorba despre o schemă de ajutor de stat sub forma de grant acordată producătorilor agricoli cărora seceta le-a distrus culturile de porumb, floarea soarelui, soia sau mazăre.

”Prin OUG nr. 50/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant “acordat producătorilor agricoli pentru acele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și “afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022, se recunoaște seceta “pedologică ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamităţi naturale și se instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant având ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli care au înființat culturi de porumb şi/sau floarea-soarelui, mazăre în primăvara anului 2022, ce au fost distruse de seceta pedologică în procente de peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi”, informează Direcția Agricolă Buzău.

Ajutorul de stat sub formă de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%.

Pentru a obține aceste sume, beneficiarii trebuie să depună cererile la Direcția Agricolă până pe 19 iulie.

”Cererea de solicitare a grantului va fi depusă la Direcția pentru Agricultară Județeană Buzău însoțită de următoarele documente:

  • copia procesului verbal de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile  calamitate de secetă pedologicā,
  • dovada cont activ bancă/trezorerie
  • copie a B.I/C.L al solicitantului persoană fizica sau al reprezentantului legal dacă’ cererea este depusă prin reprezentant legal/împutemicit;
  • împutenicire/procură și o copie a B.l/C.I a unui reprezentant, după caz;
  • copie a certificatului de înregistrare în Oficiul Naţional al Registrului Comertului, după caz”, informează Direcția Agricolă Buzău.

Sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023.