Actualitate Agricultura acum

Au pierdut tot! Grindina a făcut prăpăd și în grădini și pe câmp

O ploaie cum nu a mai fost de 20 de ani a lăsat zeci de familii fără nimic. Legumele din grădini au fost ciuruite iar culturile de pe câmp au fost distruse. Nici fructele din pomi sau strugurii de pe boltă nu au scăpat. Munca din acest an a fost pusă la pământ în doar câteva minute.

Așa arată tabloul lăsat în urmă de ploaia cu vânt puternic și grindină măruntă și deasă de ieri după amiază de la Racovițeni. Oamenii spun că nu se vedea nimic la un metru distanță, iar după ce a trecut furia naturii, totul fusese acoperit cu un covor alb de pietre.

”De 20 de ani nu am mai avut grindină în comună. Cea mai afectată zonă a fost satul Petrișoru. Acolo nu a mai rămas nimic”, a spus primarul MANU VERGILIUS LUIS.

Din grădinile încărcate cu zarzavaturi nu a mai scăpat nicio legumă întreagă.  Roșiile coapte au fost zdrobite, iar vinete rupte. Plantele aproape că au fost îngropate în grindină.

Nici fructele nu au scăpat de furia naturii. Strugurii de pe boltă au fost rupți , iar cei care au rămas în vie sunt loviți.

”A fost o grindină foarte deasă. Nu se vedea nimic în față. Nu mai avem nimic în grădină. Din acești ardei nici nu am apucat să mâncăm. Roșiile au fost ciuruite. Nu mai putem salva nimic”, povestește o bătrână din comuna Racovițeni.

Pagube uriașe sunt și pe câmp. Lanuri întregi de floarea soarelui și porumb băltesc în apă.

”Pe câmp, pe stânga și pe dreapta drumului DC111, care ne leagă localitatea de E85, pagubele sunt enorme. E greu să spun o estimare. Hectare întregi de floarea soarelui și porumb sunt distruse. O să trimitem la Direcția Agricolă să vină să facă o evaluare”, a spus primarul MANU VERGILIUS LUIS.

Ploaia de ieri după amiază a lovit toate comunele din bazinul municipiului Râmnicu Sărat. Din aceste zone, fermierii deja au început să sune la Direcția Agricolă pentru a anunța că furtuna le-a distrus culturile. Potrivit directorului Cosmin Florea, o echipă va pleca pe teren pentru a verifica situația din fiecare comună.

”Așteptăm înștiințările oficiale de la fermieri. Noi le-am trimis documentele pe care trebuie să le completeze, însă deja ne-au sunat. Este vorba despre sute de hectare distruse”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian