SĂNĂTATE

BĂIATUL DE 10 ANI CU SINDROM KAWASAKI, DEZVOLTAT ÎN URMA INFECȚIEI CU SARS-CoV-2, ARE MAI MULTE PREZENTĂRI LA SPITALUL JUDEȚEAN. Ce spun specialiștii

Cazul copilului de 10 ani aflat la Terapie Intensivă în stare gravă după ce a dezvoltat un sindrom rar urmare a infecției cu coronavirus merită toată atenția și compasiunea, însă copiii fac rar astfel de complicații. O spune profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, reprezentant al României în Organizația Mondială a Sănătății.

“Este un lucru serios, categoric, dar pe de altă parte, dacă vă gândiți câte mii de persoane au fost la Terapie Intensivă de când a apărut această pandemie în România, gândiți-vă că asta înseamnă extrem, extrem de puțin. Vedeți că în permanență avem 500 de persoane la ATI și un singur caz de îmbolnăvire gravă la copil. Sunt situații, sigur, foarte traumatizante pentru părinți. Merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații. Se întâmplă la fel și la gripă, la rujeolă. Sunt situații pe care nu putem să le prevedem, dar din fericire sunt extrem de rare”.

Pe de altă parte, copilul de 10 ani din Buzău ar avea mai multe prezentări la secţia de Boli Infecţioase a spitalului.

Sâmbăta trecută, copilul din municipiul Buzău a fost adus din secția de Boli Infecțioase unde a fost internat inițial la Spitalul Județean, pentru că starea lui era gravă. Avea dureri de cap, fotofobie, dar și o imobilitate a picioarelor. La Spitalul Județean, copilului i-a fost prelevat test pentru coronavirus, care ulterior a venit negativ, i-au fost făcute o serie de investigații, în urma cărora s a decis transferul la un spital din Capitală. Suspiciunea medicilor buzoieni a fost că băiatul are meningoencefalită.

„La UPU Buzău a fost transportat un copil de 10 ani din Buzău cu stare mediocră, cu cefalee, fotofobie şi deficit motor membre inferioare cu suspiciune COVID-19. S-a efectuat examen pediatric, neurologic şi de boli infecţioase şi s-a decis transferul la spitalul Victor Gomoiu din Capitală cu diagnostic meningoencefalită. Copilul s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe sâmbătă la ora 11.35. I-a fost prelevat test pentru COVID-19, iar la ora 12.35 a plecat deja spre Bucureşti. Ulterior au venit rezultatele pentru COVID-19, care au fost negative”, a declarat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Odată ajuns la spitalul din Capitală, medicii l-au testat din nou pe copilul de 10  ani din Buzau. Testul a arătat că  are COVID-19 iar specialiștii au stabilit că băiatul a dezvoltat în urma infecției cu SARS Cov-2sindromul  Kawasaki, o afecţiune rară  multisistemică inflamatorie ce poate fi declanşată de noul virus.  Starea copilului s-a înrăutățit atât de tare încât el a fost transferat în secția de Terapie Intensivă. La aceasta oră, copilul nu este intubat sau ventilat mecanic, însă boala i-ar fi afectat plămânii. Este tratat de o echipă de medici formată din anestezist, neurolog, pediatru şi un infecţionist de la Matei Balş.                               

Sindromul Kawasaki este o complicație specifică bolilor infecțioase, iar pacienții care suferă de această afecțiune ajung să fie internați la terapie intensivă.