SĂNĂTATE

MEDICI DE LA SPITALUL GOMOIU: ”Copilul adus de la Buzău e în stare staţionară spre bine, nu e intubat, dar e dependent de oxigen”

Copilul de 10 ani, transferat de la Buzău în Capitală, după ce a fost confirmat cu COVID 19 are toate organele afectate, dar în special plămânii și inima. Informațiile au fost furnizate, joi, de medicii din București, care îl îngrijesc pe copilul de 10 ani.     

Potrivit acestora, este posibil ca minorul să fi contractat noul coronavirus de la părinți, în urmă cu trei săptămâni, și să fi fost asimptomatic până la declanșarea bolii. În prezent, copilul este stabil dar dependent de oxigen, având plămânii foarte afectați.

“Momentan e stabil, staţionar spre bine, dar are afectare pulmonară şi cardiacă, el este cu afectare sistemică, pe toate organele, dar cele mai afectate sunt organele pulmonar şi cardiac. Este cu condensări pulmonare, cu pleurezie, cu poli-serozită date de sindromul inflamator. Deci absolut toate organele sunt afectate de această hiperinflamaţie dată de acea infecţie. Nu ne gândim în niciun caz de ECMO. E dependent de oxigen, cu mască de oxigen de flux mic”, a explicat șeful sectiei ATI de la Spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, dr. Livia Gabriela Vlădoiu.

Specialiștii din Capitală spun că minorul transferat sâmbătă de la Spitalul Județean Buzău a fost diagnsticat cu un sindrom multisistemic inflamator, un sindrom care apare foarte rar și este determinat de infecții. În cazul copilului de 10 ani, coronavirusul ar fi putut declanșa boala, însă nu este nimic cert.

“Vreau să vă spun că e vorba despre un copil de 9 ani şi 11 luni venit în spitalul nostru prin transfer de la Buzău, sâmbătă, 12 septembrie, cu un diagnostic prezumtiv de meningo-encefalită. A fost testat SARS-CoV-2 şi a fost diagnosticat ulterior cu un sindrom multisistemic inflamator asociat temporar cu SARS-CoV-2. Se numeşte PIMS în literatura de specialitate. Sindromul poate fi determinat şi de alte virusuri, nu numai de COVID-19, dar având în vedere ancheta epidemiologică efectuată, acest diagnostic a fost pus de colegii mei. Copilul e în stare staţionară spre bine”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, dr. Diana Ionescu.

La rândul său, directorul medical a afirmat că nu au mai fost astfel de cazuri în Spitalul “Gomoiu”, dar nici în România.

“E un sindrom foarte rar, PIMS. În Franţa au fost diagnosticaţi 17 copii, în SUA au fost diagnosticaţi 30 de copii. Nu văd de ce ar trebui să luăm legătura cu medici din străinătate. Suntem ajutaţi de medici profesionişti de la Balş. Medicii din Gomoiu se descurcă foarte bine, manageriază cu succes acest caz”, a susţinut Diana Ionescu, ea rugând jurnaliştii să nu îi mai “agaseze” pe medici şi pe părinţii copilului.

Copilul de 10 ani din Buzău care a ajuns în stare gravă la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală a fost testat negativ, sâmbătă, la Buzău, iar medicii buzoieni au decis transferul său la un spital din Bucureşti cu diagnosticul meningo-encefalită.

„La UPU Buzău a fost transportat un copil de 10 ani din Buzău cu stare mediocră, cu cefalee, fotofobie şi deficit motor membre inferioare cu suspiciune Covid-19. S-a efectuat examen pediatric, neurologic şi de boli infecţioase şi s-a decis transferul la spitalul Victor Gomoiu din Capitală cu diagnostic meningo-encefalită. Copilul s-a prezentat la Unitatea de Primiri urgenţe sâmbătă la ora 11.35. I-a fost prelevat test pentru Covid-19, iar la ora 12.35 a plecat deja spre Bucureşti. Ulterior au venit rezultatele pentru Covid-19, care au fost negative”, a declarat Adriana Bunilă purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.